САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 816403Укупно посета:
  • 2553709Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СУБНОР У ЖИЖИ ЗБИВАЊА

Градски одбор СУБНОР-а Врање је годишњом Скупштином обележио и Дан државности Републике Србије.

О овом веома важном догађају, подизању Првог српског устанка и проглашењу првог српског устава познатог као Сретењски устав, говорио је заменик председника Градског одбора СУБНОР-а Врање Миодраг Марковић. Он је посебно нагласио велики значај Сретењског устава, демократски начин његовог усвајања (2.400 делегата из целе Србије и 10.000 посматрача) и за оно време једног од најнапреднијих и најдемократскијих устава тадашње Европе.

Усвојен је и веома богат програм обележавања 20 година од почетка НАТО агресије и бомбардовања Србије. Планирано је да спомен-поставку у Команди копнене Војске Србије у Нишу посете чланови породица погинулих у НАТО агресији, ратници са Кошара и један број најбољих ученика Гимназије, затим промоција књиге генерал-потпуковника Милосава Симовића „Копнена зона безбедности“, предавање генерала Милоја Милетића о теми „Народ и војска у одбрани од НАТО агресије“, изложба форографија из овог периода, посета и уређење спомен-обележја и друго.

По завршетку Скупштине сви делегати и гости, упутили су се на место обележавања Дана државности. Крај барељефа Вожду Карађорђу присуствовао је и велики број војника и старешина Војске Србије, почасна јединица 4. бригаде копнене Војске Србије, млади извиђачи и грађана. Окупљенима се обратио председник Скупштине Града Врања др Дејан Тричковић. Венце и цвеће положиле су делегације Града Врања, 4. бригаде КоВ, полицијске управе, БИА, Округа, Општине Врањска Бања, Градског одбора СУБНОР-а, Удружења потомака, странака.

Представници СУБНОР-а Врања су, у получасовним емисијамa, говорили о значају Дана државности, улози борачке организације у неговању слободарских традиција и о припремама за обележавање предстојеће 20. годишњице НАТО агресије, телевизији „Врањска плус“ и регионалној „РТВ Врање“. Као и у ранијим гостовањима на овим најгледанијим телевизијама на југу Србије и овај  наступ представника СУБНОР-а оставио је веома јак утисак.

Print Friendly, PDF & Email
Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Ведро
06:2418:38 CEST
ПетСубНед
min 5°C
21/7°C
26/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.