САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 803513Укупно посета:
 • 2528430Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

СУБНОР  МОРА  ДА ИМА  СВОЈЕ  МЕСТО

СУБНОР ће се доследно и са правом залагати за одговарајуће своје место у новом законском пропису о борачкој, инвалидској и заштити сличних организација.

Ово је закључено у Београду, у оквиру јавне дебате о нацрту закона који ускоро треба да се нађе и пред посланицима Народне скупштине Србије, на састанку радне групе коју је формирало Председништво Републичког одбора СУБНОР-а.

Позитивно је што ће и ова веома значајна област друштвеног живота бити, после низа година, по свој прилици адекватније регулисана у нашој држави, али се сматра, у исто време, да састављачи прве верзије закона морају да узму у обзир веома релевантне опаске изнесене у дискусији одржаној (организатор је надлежни владин ресор, предвођен државним секретаром Драганом Поповићем) у Новом Саду, Београду, Нишу и Крагујевцу, као и примедбе достављене писменим или електронским путем.

Што се тиче СУБНОР-а, предлози из организације биће сумирани на седници Председништва заказаној за 22. децембар и дан касније, према расписаном року, достављени Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Радна група је констатовала, поред осталог, да закон мора уважавати репрезентативност као одлучујући фактор и улогу коју организација има у друштвеном животу државе и допринос на међународном плану у афирмацији антифашизма у свим периодима постојања.

Примећено је да су, најблаже речено, нејасне предложене формулације о томе ко се сматра борцем. Тим пре што је записано да су то и они што су, наводно, учествовали у одбрани ”територијалног интегритета и суверенитета земље у Другом светском рату у саставу Јвуо од 17.априла 1941.до 12.септембра 1944”. Овај задњи датум везан је за обавезу, упућену из Лондона од тадашњег престонаследника и избегличке владе, да се све постојеће формације ставе под команду народноослободилачке и партизанске војске – неки су поговорно послушали, други су наставили да служе окупаторској сили.

Остаје, међутим, бар привидно нејасно, али и, у исто време, императивно за састављаче законског нацрта да објасне у чијим су се редовима, на којој страни и са каквим циљем налазили поменути ”борци”. Несхватљиво је да у јубиларној години победе над фашизмом у Другом светском рату, у време кад се наше законодавство усклађује са европским, кад је извесно да је ЕУ основана на чврстим антифашистичким темељима, Србија предлаже закон којим квислинге ставља у исти строј са победничком савезничком коалицијом против које су, у сарадњи са нацистима хитлеровске Немачке, свих ратних година војевали немилосрдно.

СУБНОР предлаже, такође, да се бившим борцима, ветеранима, инвалидима не могу скраћивати досадашња права гаратована и Уставом. Нису адекватно дата ни решења везана за финасирање на свим нивоима. Тим пре што не могу да изостану начела која се морају уважавати у сваком савременом друштву – неговање и развијање ослободилачких и демократских традиција, социјална и здравствена заштита, сарадња са националним и међународним борачким антифашистичким организацијама.

Председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, још је, иначе, 9. септембра, кад је било наговештаја да се спрема закон, упутио ресорном Министарству низ конкретних предлога који су могли да послуже писцима верзије. Чује се да су то експерти, професори правних факултета у Београду и Новом Саду. Представници заинтересованих организација су искључени у тој фази рада.

IMG_3466_resize

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Закон у припреми

 • pedjaza каже:

  Ako se uzme u obzir dosadašnji odnos zvanične vlasti prema SUBNOR-u i učesnicima NOR-a, nema mesta velikom optimizmu u pogledu uloge koju bi SUBNOR mogao imati u nekom budućem zakonu.
  Kako su zakoni, na kraju, uvek rezultat političkih dogovora najuticajnijih stranaka, to uloga SUBNOR-a u postupku izrade nacrta i predloga tog zakona može biti samo konsultativna. Ono što SUBNOR-u delimično može uliti nadu je prilagođavanje boračkog zakonodavstva standardima EU, koja preferira antifašizam, mada to ni u kom slučaju ne garantuje njegov bolji društveni i finasijski položa, niti činjenicu da se pripadnici JVuO (od 17. aprila 1941. do 12. septembra 1944. godine) neće smatrati antifašističkim borcima.
  Jedino što je prilično sigurno je da istinski antifašistički borci – partizani, neće izgubiti ništa pd onoga što su do sada imali, mada bi njihovo posistovećivanje sa pripadnicima JVuO (četnicima Draže Mihailovića) značilo novi vid istorijskog i pravnog poniženja.
  Ostaje da se vidi u kojoj će meru nadležni organi uvažiti prmedbe i sugestije naviših organa SUBNOR-a, te da se, u skladu s tim, osmisle smernice za dalji način delovanja u predstojećem periodu.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Partly Cloudy
05:0320:06 CEST
TueWedThu
min 13°C
22/13°C
20/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.