САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 770344Укупно посета:
  • 2464152Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СИМБОЛ БОРБЕ И ЈУНАШТВА

Београд, главни град наше отаџбине, био је и остаће за сва времена симбол борбе и јунаштва. Ово је, на свечаности поводом ослобођења од фашистичког окупатора у Другом светском рату, речено на седници Градског одбора СУБНОР-а.

Београдска организација је, како је у уводном слову рекао и председник Бора Ерцеговац, једна од најмасовнијих и агилних делова традиционалне ослободилачке и антифашистичке породице. Истим темпом и са новим еланом, захваљујући подмлађеном чланству, потомцима или поштоваоцима славне народноослободилачке борбе, наставиће и у наредним годинама. То захтевају и Београд и Београђани који су у свим временима пример слободарства и противници ретроградних појава.

На свечаности је говорио и председник Републичког одбора СУБНОР-а Душан Чукић, који је посебно нагласио значај многобројног чланства у стварању атмосфере да Србија крене ка бољитку и својим примером, као у доба Другог светског рата, допринесе општим напорима у свету да завладају мир и разумевање.

Градски одбор СУБНОР-а Београда примио је  више нових чланова, додељена су и признања истакнутим прегаоцима, а на свечаности је уприличен и пригодан  програм.

Београд, иначе, на разним нивоима, не само у оквиру борачке организације, достојанствено обележава 71.годишњицу слободе. Организована је, поред осталог, изложба о херојској борби партизана и Црвене армије са фашистичким окупатором и његовим помагачима из домаћих редова у отсудним данима за слободу октобра 1944.

Историјски архив главног града, низом фотографија и осталих докумената, вратио је у Руском дому, у Улици краљице Наталије, време кад се, уз огромне ризике, освајала улица по улица, кварт по кварт, животно важни објекти угрожени од непријатеља, до палате „Албаније“ где је на врху поносно истакнута тробојка са петокраком у знак победе и коначног ослобођења.

На сам дан прославе, 20. октобра, на београдском Гробљу ослободилаца Београда биће на државном нивоу одата пошта партизанима и борцима  Црвене армије и том приликом венац ће положити и делегација СУБНОР-а Србије. Пошту ће представници наше борачке организације исказати и на Авали и донети цвеће на гробове истакнутих револуционара Александра Ранковића, Коче Поповића, Пека Дапчевића, Мијалка Тодоровића, Благоја Нешковића, Сретена Жујовића, као и генерала Душана Симовића.

У Дому војске, у 13 часова, 20. октобра, одржаће се посебна свечаност, на којој ће бити откривен барељеф Коче Поповића. Признање једном од најпознатијих партизанских команданата у Другом светском рату заједнички су подржали, уз Војску Србије, Републички одбор СУБНОР-а Србије и Клуб генерала и адмирала Србије и Београдски форум за свет равоправних.

Једно реаговање на Београд

  • pedjaza каже:

    Već po ustaljenoj praksi i tradicijiu, Beogradska organizacija SUBNOR-a, na čelu sa predsednikom Borom Ercegovcem i ove godine je organizovala bogat program povodm obeležavanja 20. oktobra, Dana oslobođenja grada. I to zaslužuje svaku pohvalu.
    SUBNOR se svakim danom sve više potvrđuje kao organizacija čiji doprinos u negovanju boračkih i antifašističkih tekovina, ima značaj na nivou nekog državnog organa. To je razlog više u prilog činjenici da najmasovnija boračka i antifašistička organizacija u Srbiji zaslužuje mnogo bolji pravni i realni tretman od onog koji sada ima.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
23°
Clear
05:3619:35 CEST
WedThuFri
min 15°C
27/12°C
23/13°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.