САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782253Укупно посета:
  • 2485885Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАНСКА СЛАВА ЗА СВА ВРЕМЕНА

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Инђије и подршку локалне самоуправе, традиционално је одржан скуп бораца НОР-а, грађана и гостију из суседних општина и пријатељског Сребреника из БиХ на обележавању „Партизанске славе“, у сремском селу Нови Карловци (Сасе) и сeћање на храброст и пожртвованост у организовању широког покрета у борби против фашизма у Другом светском рату.

Село Сасе има заслуге за формирање народноослободилачког покрета, јер се у њему налазило и комплетно руководство Комунистичке партије Војводине.

Председница СУБНОР-а Инђије, другарица Драгица Ковачевић, посебно је истакла да је на „Саском саветовању“ крајем 1942. године донета одлука о широком повезивању и укрупњавању партизанских одреда на читавом подручју Срема. Формирани су Подунавски, Фрушкогорски и Посавски одред, који су са 6.источнобосанском бригадом прешли у источну Босну и наставили борбу за ослобођење.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, посебно је истакао: „О заслузи сремских војвођанских бораца у борбама против највећег зла човечанства нацифашизма, посебно на просторима Источне Босне против фашистичких снага, а посебно четничких, усташко-домобранских и снага 13. ханџар дивизије, остављајући животе 5.682 другарица и другова, одајемо пошту и сећамо се њихових храбрих ликова који не смеју никада бити заборављени.

Сада, борци НОР-а имају перфиднијег и опаснијег непријатеља – кривотворење историје од стране недораслих тзв. историчара у лику Оливера Антића, Бојана Димитријевића, Чотрића и безброј других. Борци НОР-а, њихови потомци и свеколики поштоваоци, остаће на бранику истине и часне партизанске борбе без обзира на насртаје да се умањи улога праведне и часне антифашистичке борбе.“

Председник Општине Инђија, са руководством, одао је признање СУБНОР-у у борби за очување традиције народноослободилачке борбе. Локална самоуправа ће према могућностима, стајати у остваривању сваке помоћи борачкој организацији.

Положени су бројни венци у спомен сали, где су исписана имена погинулих мештана села Сасе (Нови Карловци).

Једно реаговање на Нови Карловци

  • pedjaza каже:

    Kvaziistoričari koji uporno nastoje da omalovaže ulogu i značaj NOVJ u borbi protiv fašizma i oslobađanju zemlje i da istaknu ulogu četničkog pokreta Draže Mihailovića kao antifašističkog, pa čak i stradalog od strane partizana, ne mogu dobiti bitku protiv realnih istorijskih činjenica.
    Njihovo delovanje je krajne političko. Oni su svoja naučna zvanja stavili u službu četničke ideologije, umesto nauke. Istorija je ipak konkretna nauka u kojoj nema mesta proizvoljnosti i nagađanjima. Tu se barata argumentima, a ne impresijama.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.