18. САЈАМ ШЉИВА У ОСЕЧИНИ

Сајам шљива у Осечини свечано је отворила потпредседница Владе Републике Србије и Министарка културе Маја Гојковић. На Сајму ће произвођачи шљива и традиционалних производа од овог воћа представити посетиоцима најбоље из својих газдинстава.

Отварањем 18. Сајма шљива негујемо традицију и наслеђе, истовремено промовишемо и наше потенцијале, а шљива, или како је са правом зовемо плаво злато је један од најзначајнијих српских производа“, истакла је Министарка и потпредседница Владе. Такође је истакла да ако се о Сајму шљива у Осечини зна широм наше земље и региона, о шљиви и шљивовици данас се зна широм света, и ми можемо бити поносни на нашу традицију, као и знање и вештине за припрему шљивовице у домаћинству коју је УНЕСКО на предлог Министарства културе уписао 2022. године на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства. Настављајући визију Тешмана Солдатовића, једног од највећих извозника шљива са простора Кнежевине Србије, овај крај, са милион стабала шљиве данас је надалеко познат.

То обавезује нашу државу да посвећено ради, оснажује и помаже развој воћарства, а нарочито узгајање шљиве, посебно имајући у виду да се налазимо у светском врху по производњи шљиве и извозу, пре свега суве шљиве“ нагласила је Министарка Гојковић.

Председник Општине Осечина Никола Томић истакао је да могу да буду поносни на оно што су постигли за 18 година трајања манифестације.

Свака година за нас је нови изазов и прилика да учинимо нешто добро за наш крај. Сада када са поносом славимо шљиву и због ње се овде сабирамо, време је да саберемо шта смо све урадили да би наша Подгорина била лепша, а људи у њој срећнији. Подгорци руше мит да ћемо сви стати под једну шљиву. Они су га покорили тако што је свако од нас засадио бар по једну ранку, пожегачу или стенлејку. Раскрчио је запарложену њиву и, уместо багрема, засадио дрво које рађа. Његов плод претворио је у производ ком надалеко нема равног. Шљива је наше знамење, непресушно благо и наш изданак. Шљива је најлепши рукопис у разгледници наше лепе Подгорине. Подгорина међу шљивама, која је прехранила српског војника, данас храни Србију, рекао је Никола Томић.

На позив председника општине Осечина Николе Томића и директора ТО „Подгорина“ Драгана Поповића, пријему у згради општине Осечина поводом отварања 18. Сајма шљива у Осечини, и самом Сајму, присуствовали су председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић и члан председништва Зоран Јаковљевић. Испред СУБНОР-а Ваљева присутан је био председник СУБНОР-а Ваљево Рајко Милинковић.

Након отварања Сајма, уручене су и награде највећим извозницима суве шљиве. Према подацима Привредне коморе Србије, највећи извозник суве шљиве у Србији за прошлу годину је фирма Агранела из Ваљева, док је Јовановић воће највећи извозник суве шљиве из Осечине.