ЛОМНИЧКА БОРБА – 13.04.1944. године

У организацији СУБНОР Србије – Градски одбор Крушевац, у селу Велика Ломница, код Спомен плоче посвећене једном од најзначајнијих догађаја из Другог светског рата, обележена је 79. годишњица боја између јединица народноослободилачке војске Југославије и окупаторских снага, која по обиму, снагама и жртвама спада у ред већих битака на простору Расинског округа током целог ратног периода.

Делегација Градског одбор СУБНОР Крушевац на челу са председником Градског одбора господином Бојаном Томићем положила је венац и одала пошту свим жртвама који су дали своје животе у овој борби.

Поред делегације СУБНОР-а Крушевац, обележавању овог догађаја присуствовали су представници Команде Расинске бригаде гарнизона Крушевац, делегацијe више удружења која негују традиције из историје српскога народа као и бројни поштоваоци антифашизма и патриотизма, као и већи број житеља села Велика Ломница.

У делегацији Градског одбора Крушевац је био и легендарни борац Расинског партизанског одреда и учесник овог догађаја, старина од 100 година, Живорад Степановић, који је учинио велику част да данас буде овде на обележавању највеће битке на овим просторима.

Иначе, 13. априла 1944. године, борци Расинског партизанског одреда, уз подршку делова Друге и Треће јужноморавске бригаде НОВ Југославије, извеле су на простору овог дела Јастрепца, изненадни напад на немачку комбиновану војну јединицу појачану са припадницима Српске добровољачке страже.

У зору око 5 и 30 часова главнина немачких снага је дубоко зашла у атар села Велика Ломница и то је био сигнал за отпочињање напада. Након неколико сати оружаних дејстава, негде око 11 часова немачке јединице су биле укљештене у средишњем делу села Ломница, а делови Друге јужноморавске бригаде су избили близу моста на Ломничкој реци, угрозивши немцима позадину и правац извлачења. Око поднева немци отпочињу хаотично повлачење према Крушевцу.

У овој борби је, према немачком извештају, из строја избачено 93 војника вермахта, од којих је 14 погинуло. У тој борби партизани су запленили 50 пушака, шест аутомата и 14 пушкомитраљеза, али су имали и 6 погинулих и 7 рањених бораца.

Ломничка борба представља највећу битку јединица НОП Југославије против окупационих снага и уједно то је најтежи пораз непријатеља у овом делу Србије у Другом светском рату.

Командни кадар јединица НОВ је спровео ефикасно командовање и руковођење расположивим људством, а јединице НОВ су показале је висок степен мобилности и способности за герилску борбу у ограниченом времену за реаговање.

Ова борба и ова победа имали су широки одјек у народу крушевачког краја и шире, у циљу глорификације партизанске војске, што се убрзо одразило у значајном повећању броја нових бораца у народноослободилачким одредима на овим просторима, а то је нешто касније довело до прерастања Расинског одреда у 16. Српску бригаду, која је имала запажену улогу у завршним борбама за ослобођење Србије и Југославије у току 1944. и 1945. године.

Наведену активност су медијски подржали Регионална РТК Крушевац и Телевизија плус.