ЗАВРШНИ УДАРАЦ НАЦИСТИЧКОЈ НЕМАНИ

У организацији Одбора Владе Србије за неговање традиције, Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, локалне саомуправе Општине Шид и СУБНОР-а Србије 78. пут одржана је комеморативна свечaност у спомен комплексу на Сремском Фронту у Адашевцима.

Комеморацији су присуствовали и венце положили: министар Никола Селаковић, припадници Војске Србије, чланови СУБНОР-а Србије од Врања до Суботице, Удружење добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца, Ветерани Посебних јединица полиције, 72. специјалне бригаде, Клуба генерала и адмирала Србије, Београдског форума за свет равноправних, чланови војних посланстава амбасада Русије, Белорусије, Кине, Бугарске, Француске, Сједињених Америчких Држава, свештенство Српске православне цркве, Католичке цркве и Исламске заједнице.

Чланови борачких организација из региона (Словенија, БиХ, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске) су, заједно са председником СУБНОР-а генерал-мајором Видосавом Ковачевићем и потпредседником Јовом Барошевчићем, положили један венац у име свих. Самом чину полагања приступили су боркиња Другог светског рата Валерија Скрињар Тврз из Словеније и председник Ковачевић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, обраћајући се присутнима, између осталог је рекао: „Чињеница јесте да је на овом месту, где се данас налазимо, нацистички окупатор, заједно са својим највернијим синовима, који су још 1941. године издали заједничку државу, и формирали своју квази државу, доживео потпуни и пресудни ударац и слом.

Чињеница јесте да је управо овде на Сремском фронту српски народ ударио коначни печат своме антифашизму и антинацизму, као историјском опредељењу генерација пре и после Сремског фронта.

Чињеница јесте да је непријатељ био надмоћнији, као што је и чињеница да су наше снаге имале најјаче оружје у јуначким срцима, родољубљу, патриотизму.

Истина је да су страдали млади, голобради војници, али су и они страдали зато што су им очеви, стричеви, ујаци и старија браћа били у нацистичком заробљеништву или су већ положили животе у претходне крваве четири године рата.

И да вас питам, у ком то рату нису страдали голобради младићи? Нема тога у коме нису.

Од ратова за ослобођење од Отоманског окупатора, Балканских ратова, Првог светског рата, Другог светског рата. 

Не постоји нико од нас присутних ко не може посредно да посведочи малу породичну историју својих предака.

Окупљамо се овде сваке године да се сетимо јунаштва тих наших предака, јер то, уистину, јесте јунаштво.

Хвала вам драги пријатељи што сте данас дошли, опростите још једном што говор нисам читао, а трудио се све време да ме не понесе емоција. Тешко је то на овом месту, тешко је то пред оволиким бројем људи и тешко је то пред оваквом светињом, као што је спомен комплекс Сремског фронта.“- закључио је министар.

Овом величанственом скупу обратио се и председник СУБНОР-а Србије генерал-мајор Видосав Ковачевић, чији говор преносимо у целости у наредном тексту.

12.4.2023