4. јул – Дан борца

ПРАЗНИК УСТАНКА НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ

На овај велики дан сећамо се годишњице седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије одржане 1941. године у Београду на којоj је донета одлука о подизању оружаног устанка.

На истој седници Политбироа Централнога комитета Комунистичке партије Југославије, одржаној у вили Владислава С. Рибникара, Политбиро је одлучио да формира Главни штаб Народноослободилачког покрета за Србију, касније Главни штаб Народноослободилачке војске и Покрета отпрора Србије. Кућа у којој је одржана ова седница је касније претворена у музеј „4. јули“.

Овај празник установљен је 26. априла 1956. године.

Иако од 2001. није државни празник, СУБНОР Србије поносно баштини сећање на овај дан, јер је тај састанак врха КПЈ био основа подизања устанака по републикама од 7. јула у Србији па све до Македоније 11. октобра, тако да представља симбол свенародног отпора и увод у незапамћени рат из кога смо изашли, као и увек на правој страни историје, као победници.

Широм Србије, у организацији СУБНОР-а, одржане су бројне свечаности.

Свим борцима НОР-а, потомцима и члановима СУБНОР-а Србије честитамо празник – Дан борца са жељом да га што дуже прослављамо у миру и општем бољитку грађана и државе Србије.