Стоти рођендан Петра Матића

РОЂЕНДАРСКА ТОРТА ЗА СЛАВЉЕНИКА

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Савски венац у свечаној сали Дома бораца и инвалида Србије, обележен је стоти рођендан народног хероја Петра Матића Дулета, носиоца „Партизанске споменице 1941.“ и генерал-пуковника ЈНА у пензији. Свечаности су присуствовали председник СУБНОР-а Србије, генерал Видосав Ковачевић,  заменик председника СУБНОР-а Србије пуковник Боро Ерцеговац и члан Председништва СУБНОР-а Србије пуковник-пилот Зоран Јаковљевић.

Председник СУБНОР-а Општине Савски венац и борац Прве пролетерске бригаде Зденко Дупланчић путем биографије осветлио је лик и дело Петра Матића, који ће у историји НОР-а остати упамћен и по организовању чувеног великог транспорта из Срема за Босну.

Повељу и плакету Прве пролетерске бригаде народном хероју Петру Матићу уручио је борац Прве пролетерске бригаде Зденко Дупланчић а председник СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић уручио је највеће признање СУБНОР-а Србије „Велико хвала“ и притом истакао Матићеве заслуге у току НОР-а.

На крају свечаности у част слављеника, уз рођенданску торту и пратњу хармонике отпеване су партизанске песме „Партизан сам, тими се дичим…“ и „Кад су Сремци кренули…“.

Народни херој Петар Матић захвалио је свима што су својим присуством увеличали његов стоти рођендан.