САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 819365Укупно посета:
  • 2564483Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

УСПОМЕНА ЗА СВА ВРЕМЕНА

На позив Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Осијек, поводом  обележавања 72. годишњице устанка и полагања венаца и цвећа на споменике погинулих партизанских бораца из АП Војводине на подручју Паучја и Подгорја, делегације бораца СУБНОР-а АП Војводине, градских и општинских одбора СУБНОР-а Суботица, Сомбор и Апатин присуствовале су светковини. Председник Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Осијек, друг Јово Нишевић, носилац „Партизанске споменице 1941.“, рекао је зашто се окупљамо и желимо да кажемо шта је овај крај у току НОР-а значио за устанак и развој НОП-а. Села Подгорје, Боровик, Паучје, В.Набрђе и многа друга била су жртве усташке фашистичке власти, јер су у њима живели искључиво Срби. Убијани су и одвођени у логоре Јасеновац и Стару Градишку, читаве породице са децом. Скоро нико се није вратио. На овом подручју формиране су бројне партизанске јединице које су биле велики терет окупационим и усташким снагама. Ту су гунули команданти и комесари славних партизанских јединица, командант 18. бригаде Никола Миљановић – Караула,  Милан Станивуковић, командант 12. славонске дивизије,  Љубоја Радишић командант подручја и многи други борци и руководиоци. Подгорје је једно од најистуренијих места у предстражи партизанске Славоније у њему је сахрањено на спомен гробљу 400 бораца Прве југословнске Армије. Посебно треба истаћи крваве борбе 7.војвођанске НОУ бригаде. Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић захвалио на гостопримству народа Паучја и Подгорја: „Не сме се заборавити ни један борац, нити име часних јунака погинулих у борби против фашистичког зла. Данас смо као и пре 72 године, заједно на очувању и неговању традиција НОБ и тековина. Нико и нигде нема право да оспорава улогу партизанских антифашистичких бораца у сламању и бобеди над силама мрака. Посебно треба истаћи недавне сусрете на највишем нивоу САБА Хрватске, СУБНОР-а Републике Србије како би се сарадња двеју организација проширила и на оне борачке организације из свих бивших југословенских република за очувања истине о народноослободилачкој антифашистичкој борби“ – рекао је Атанацковић на скупу у Славонији.

  

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Војводина и Славонија

  • pedjaza каже:

    Za SABA Hrvatske i SUBNOR Srbije ne postoje granice kada je u pitanju saradnja u obeležavanju godšnjica podviga i stradanja boraca NOR-a, budući da se radilo o zajedničkoj borbi protiv fašističkih okupatora. Saradnja ova dva udruženja pokazuje kako treba negovati i razvijate odnose na temeljima zajedničke istorije i kako treba biti privržen istini, jer istina je samo jedna.

Koнкурс

СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА ”ДРАГОЈЛО ДУДИЋ”

р а с п и с у ј у

48. наградни конкурс за необјављене књижевне и историографске радове.

 

Конкурс обухвата све области књижевног и историографског стваралаштва које доприноси неговању традиција ослободилачких ратова, Народноослободилачког рата и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2019. године.

Радове потписане шифром и у посебној затвореној коверти доставити уз основне податке о аутору на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком – за конкурс ”Драгојло Дудић”

Оцењивачка комисија ће донети одлуке о награђеним и похваљеним радовима.

Фондација ће осигурати објављивање првонаграђеног рада.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 13. новембра 2019. године, а награде и похвале уручене 15. новембра 2019. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:0017:45 CEST
НедПонУто
26/10°C
27/9°C
27/11°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.