Писмо председнику Скупштине Србије

ВРАТИТЕ НАРОДУ СЕДМИ ЈУЛ!

СУБНОР Србије је још једном затражио од државних органа у нашој земљи да врате народу неправично и без разлога одузети празник Седми јул као успомену на почетак свеопштег устанка против фашизма на почетку Другог светског рата.

Председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, упутио је писмо председнику Скупштине Србије Небојши Стефановићу.

„У скупштинској расправи о Декларацији о осуди злочина против Мађара догођеног 1944-1945. скоро без изузетка представници полтичких партија су се изјаснили да су антифашистички оријентисани и поштоваоци оних који су ослободили земљу од фашистичких окупатора и домаћих сарадника окупатора. Нас је то пријатно изненадило и веома обрадовало, што је код многих политичких партија, ако је искрено и није за једнократну употребу, дошло до промене става и опредељења према антифашистичкој борби Народа Србије 1941-1945.г.

Схватили смо да више није спорно ко је октобра 1944. године ослободио Београд, ко се с ким и против кога борио на Неретви, Сутјесци, на Сремском фронту, ко је зауставио више стотина хиљада бројну немачку армаду из Грчке да се не пробије кроз Србији и прикључи одбрани Трећег Рајха, ко је и против кога се борио за време рата у Београду, Шумадији, Србији, мада је свет и антифашистичка коалиција то добро знала и уважавала.

На Скупштини је, господине Председниче, по нашој оцени постигнута сагласност о припадању антифашизму и дубоком поштовању народноослободилачке антифашистичке борбе народа Србије 1941-1945. године од већине владајућих и опозиционих партија. С обзиром на ту општу сагласност мислимо да нема више препрека да се исправи неправда која се годинама наноси носиоцима народноослободилачке и антифашистичке борбе Србије који су и изворни носиоци антифашизма у Србији и Седмом јулу, Дану устанка народа Србије против фашистичког окупатора, врати статус државног празника.

Већ трећу годину заредом СУБНОР Србије званично подноси предлоге Влади Србије (то значи и овој Влади) да пред Скупштином Србије покрене поступак за враћање статуса Седмом јулу државног празника али без правног ефекта.

Имајући у виду учињено изјашњавање политичких партија поводом расправе о Декларацији, о уважавању антифашизма, мислимо да нема никакавих препрека да Скупштина Србије по хитном поступку изврши измену и допуну Закона о државним празницима и Седми јул Дан устанка народа Србије 1941. уврсти у државни празник, па макар и радни.

Имајући у виду да је тај датум близу, очекујемо разумевање и позитиван однос Вас и Скупштине Србије“ – каже у писму председник СУБНОР-а Србије проф.др Миодраг Зечевић упућеном Небојши Стефановићу, председнику Скупштине Србије.