САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 854775Укупно посета:
 • 2640494Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ФАЛСИФИКОВАЊЕ ИЛИ НЕЗНАЊЕ ИСТОРИЈЕ

Пише: Миодраг Зечевић

Историја је скуп узрока и последица о једном времену постојања државе. Раздвајање последице од узрока или узрока од последице је мењање целине истине и свесно или несвесно неразумевање фалсификовање историје. Декларација о осуди злочина над Мађарима није цела историјска  истина и Србија прима одговорност за оно што није учинила. То је урадила југославенска држава са својим егзекутивним органима на територији на којој је увела војну управу, јер је за време окупације припадала другој држави. Злочин над цивилним становништвом је тежак злочин по прописима националног и међународног права и општег морала. Србија је овим чином примила одговорност у име српског народа без потребног приступа овом проблему и без целе истине.

Постао је манир да се руководећи људи Србије али и највиши државни органи последњих десетак година извињавају свима и сваком за злочине које су учинили припадници српског народа  према туђем народу. Није познато да се нека држава извинила Србији што су припадници њеног народа чинили тешке злочне према  српском народу. Испада да су само Срби вршили злочине и да су други народи били изложени злочинима. Ако се ово ради, ради се бар реципрочно, што једино има резултате и постиже сврху.  Већ два века то је званична прича, посебно немачких, аустроугарских, мађарских, бугарских и других европских историчара. Мења се историја Првог и Другог светског рата и распада СФРЈ и Срби постају историјски реметилачки народ. Нажалост, званичним понашањем српских званичника и органа ту произвољну оцену прихватамо. Као (да смо) мазохисти.

Догађај у Шајкашком подручју према мађарским војним обвезницима и припадницима управних, судских и полицијског апарата, тада цивилима, а не укупном цивилном становништву (женама, деци и старцима) 1944-1945. је, на жалост, тачан. Али, та истина неће помирити никог ако се историјски не повежу узрок и последица. Питање догађања у 10 шајкашких општина и Новом Саду, Старом Бечеју и Србобрану, није питање за политичаре, већ за историчаре и правнике. Сврха помирења коју покреће политика постигла би циљну сврху да је мађарски парламент донео сличну декларацију о осуди злочина мађарске државе и Мађара према Србима, Јеврејима, Ромима и другима. Са оваквом Декларацијом, која има потрошну дневну употребу, отворено је поново још једно међунационално жариште и узбуркало нове генерације. Требало је посматрати Србе, посланике из Војводине, у каквој су били на муци везани партијском дисциплином, стварним осећањем и изигравање европеизације.

За разрешавање ове последице морамо поћи од ратних догађања још априла 1941. када су одлуком мађарске државе Бачка, Барања и Лендава одузети од Југославије и припојени територијално и правно Мађарској  и тако то подручје постало  организациона јединица те државе и друштва. У свим насељима је успостављена нова мађарска управна, судска, полицијска и војна власт, мађарски војни обвезници мобилисани у војне јединице, а Мађари укључени  у новоуспостављене органе мађарске власти.

Злочини према српском, јеврејском и ромском становништву почели су већ априлских дана 1941. године, када су убрзо протерани, ако нису убијени или послати у логоре српски досељеници после Првог светског рата. Етничко чишћење била је текућа политика мађарске државе и  бачких и барањаских власти за све време рата. Одлуком мађарске владе 4.јануара 1942. године престали су привремено са радом цивилни органи власти у свих 10 шајкашких општина, Новом Саду, Старом Бечеју и Србобрану и убијено на десетине хиљада Срба, Јевреја, и Рома свих узраста и пола. Зверства над људима су била несхватљива за тадашња европска мерила. Мала деца су држана за ноге и главе им разбијане о зидове кућа, дрвеће или земљу. Морбидно, али  истинито. Однос према Србима, Јеврејима и Ромима који су преостали за време рата није се  променио, односно поправио.

Због правног стања и ратних догађаја 1941-1944. године (то је био део мађарске државе), нова југословенска држава завела је Војну управу. Сва срећа, јер је спречено да народна стихија преузме ствар у своје руке. И тада су без селекције страдали бројни мештани бивши  припадници Хортијеве војске, управног, полицијског и правосудног апарата, али и невини грађани (мушкарци), а не остало цивилно становништво.

Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и његових помагача је 3437 припадника војног, управног, полицијског и правосудног апарата Мађарске који су деловали на овом подручју прогласила  за ратне злочинце, за злочине почињене у Југославији, односно у Бачкој, Лендави и Барањи.[1] Од 3437 Мађара проглашених за ратне злочине због злочина учињеним према Србима, Ромима, Јеврејима и другима у Бачкој, Барањи и Лендави, само површним прегледом досијеа 807 је из Жабља, Чуруга, Ђурђева, Госпођинаца, Титела, Лока, Шајкаша, Гардиновца, Вилова и Мошорина. У тај број нису укључени беземљаши, бироши и лица чији злочини нису до краја територијално индентификовани. Међу лицима проглашеним за ратне злочинце има и један број жена. За та лица је доказано да су учествовала и вршила ратне злочине у току окупације, када је убијено неколико десетина хиљада Срба, Рома и Јевреја, без разлике на пол и узраст, вршено етничко чишћење и мађаризовање преживелих.

Декларација Скупштине Србије је осудила припаднике НОВ и ПОЈ што су казнили те узорне грађане мађарске народности и државе за учињене злочине. Чињеница је да је то урадила југословенска држава преко својих органа, а не партизани, али за сваки случај су народноослободилачки покрет и партизани за то окривљени и осуђени.

Питање се поставља зашто Србије прима одговорност за оно што је урадила или омогућила југословенска држава на делу територије под Војном управом. Скупштина Србије је преузела једнострано колективну одговорност за ове злочине. Партизани, односно присталице Народноослободилачког антифашистичког покрета проглашени су за изршиоце и одговорни за те злочине. Такава је морална и политичка димензија ове Декларације.

Раздвајање узрока и последице и осуда само узрока или последице не доприноси помирењу, већ даљем раздвајању овог иначе подељеног народа Србије на основу историјске прошлости, која се интензивно врши после 2000.године. Није време за такве потезе, без обзира на то колико су стварно корисне у конкретној ситуацији за текућу политику. Сувише је висока цена. Већ дуго се у Србији рехабилитују квислиништво и колаборацију са фашистичким окупатором  и мења историја и прекраја историјска стварност и грађане Србије делимо на основу историјске прошлости. Овако се историја пише и тумачи за потребе текуће политике. То је, уосталом, манир свих републичких власти од 2000. године које су донеле и Законе о рехабилитацији, односно осудиле НОП и партизане што су казнили оне који су чинили злочине над својим народом у корист окупатора за време окупације. Власт може све и не одговара ником, осим историји, али онда је често касно.

Уверен сам да Декларација Скупштине Србије не води помирењу и бољим добросуседским односима, већ даљим тензијама и осећајима која су супротна од жељених.

Проф.др Миодраг Зечевић[1] Миодраг Зечевић и Јован Поповић „Документи из историје Југославије „ – Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и његових помагача из Другог светског рата“ Том  IV Архив Југославије, Београд, 2000. године.

Print Friendly, PDF & Email

19 реаговања на Поводи

 • Lune каже:

  Vlasnici medija, su ujedno i na neki nacin..”vlasnici opasnog sredstva”, poput oruzja, automobila i “drugih sredstava”..ili na primer.”univerziteta u nizu ,sa aferama tipa “index”..”aflatoksin”..kada, trujete decu..sa “velikim Strumfom”..” velikim bratom”..”.velikim cicom”..i, neodustajete od namere, pa, sve to lepo pokrijete neistinom da su “gradjani Srbije vlasnici RTS”..gledajuci “vlasnicki”, cini se “vrlo neprofitne organizacije”..bez prava na uticaj, programsku semu,osim uticaja osim placanja TV pretplate.
  ………………………………………………………………………….
  “Zvuči kao vic, ali nije: Srpski pokret obnove, stranka koja je na izborima u Zemunu u koaliciji sa URS osvojila 0,98 odsto glasova, a u parlamentu ima četiri poslanika, odlučila je da otvori političku akademiju.
  S obzirom na te izborne rezultate, one iz prošle i pretprošle decenije, pomisao da će na njoj studirati rukovodstvo ove stranke bila je logična, ali ne i tačna. Akademija je namenjena svim mladim ljudima, nezavisno od stranačke pripadnosti, koji žele da se bave politikom i usavršavaju se. Predavači će im biti, između ostalih, lider SPO Vuk Drašković, kao i ostali funkcioneri SPO, kako kaže Aleksandar Čotrić, s bogatim političkim iskustvom.
  Predavanja će držati profesori iz različitih oblasti. Biće i stranih predavača iz nama srodnih slovenačkih i austrijskih partija, kao i stranaka koje su nam srodne, kao što je to SNS. Očekujemo i nadamo se da će i vicepremijer Aleksandar Vučić održati predavanje ako mu to obaveze dozvole – najavljuje Čotrić.”

 • Lune каже:

  Nije u pitanju samo Univerzitet, “profesorska hidra” ima svoje pipke i u srednjoskolskim krugovima, moj odgovor jednom forumasu,

  Pa, u “cuvenoj” Prvoj Beogradskoj gimnaziji, pre desetak godina jedna profesorka se obrusila na djaka iz Sarajeva, otac JNA, poginuo, a majka on valjda i sestra dosli u Beograd..ista ta profesorka, valjda zbog prezimenu strogo je pitala moje dete “el si i ti izbeglica” (nije rodjen je u Beogradu)..doslo je do sukoba na nastavnickom vecu, kada je jedna druga profesorka, pred svima dala upozorenje,..”ako nastavis tako, ceo tvoj razred ide na popravni iz mog predmeta”..tornado se malo smirio, nekoliko godina potom, mali sarajlija, radi neki posao, povratio stan i imovinu u Sarajevu, skrasio se u Beogradu, negde kod Bajlonijeve pijace, blizu te gimnazije, u skupim kolima, vidi profesorku kako tegli neku torbu i kese, bez sarkazma, prisao je, prisilio je da joj pomogne..odvezao je do kuce. Na pravnom fakultetu, asistent, je, oduzeo studentkinji flasisu kisele vode, zguzvao “ovo je hrvatska voda”, pizda nema muda da se okomi na uvoznika “rvacke vode”, nego na kupca vode, od koga je uvoznik capio lovu, neki dan, na pravnom, profesor je do kasno u noc ispitivao srudntkinju i zakljucio, posto je iz sarajeva da “su je muslimani preobratili”..itd,,,itd kaznjen je da godinu dana valjda ne ispituje i ne izvodi nastavu, a prima platu, kazu deca de je stalno drzao viski i pio za vreme rada.

 • Lune каже:

  Ispravnije je reci pedjaza..”kada se politika umesa u privatizaciju medija”, pa permanentno i uporno, obnavlja temu uz pomoc desetak ljudi, koji na forumima, blogovima,online..postujuci svoga profesora iz neke “afere indeks”..Gebelsa, pokusavaju da “1000 puta ponvljena laz postane istina”. Primera radi, postaviosam vec, ali obratite paznju na komentare..o Titu,Komunistima,Partizanima. Nekoliko puta sam, na tom istom, i ne samo njemu, portalu osporio tvnje o “krivicama”, uvek postavljajuci i neki dokaz,sliku,dokument itd..stavljali su mi primedbu za copy paste, pa da treba da kaem sta ja mislim,itd itd..a, nedavno sam i baniran, zabranjen pristup. Pa, su ponovo objavili nesto o Titu, sto njima nije ni bitno, njima je bitno, da negde pise Tito, a onda krecu dezurni lazovi i pljuvaci..njih nikada ne “kaanjavaju”..baniraju, oni, komotno serendaju i obnavljaju, paket “kafansko slvskih prica i kleveta”, medju njima i dusebriznika, ali uvek zakace “istinu”. Predlazem da preggledate kometare , ja, nemam sanse da ih osporim i oni ostaju da traju.

  http://www.vestinet.rs/u-fokusu/objavljena-zabranjena-fotografija-golog-tita

  ili, ovaj sledeci, na kome nedostaje mozda i 30 komentara, naknadno je tema “oprana i ostalo samo nekoliko” za njih prihvatljivih, mahom prostackih

  http://www.vestinet.rs/tema-dana/dan-mladosti-slave-sirom-bivse-sfrj

 • Lune каже:

  Na, celu drzave..”svega ima, to istina pa i zene piju vina”, ali profesori to nebi smeli da rade, pogotovo ako su popili “istoriju na ex”..
  ……………………………………………………………….
  Димитрије Љотић никада својом идеологијом није успео да придобије значајнији део српског народа. Напротив, сврставањем уз окупатора и учешћу у Крагујевачком масакру, његове јединице су у народу углавном постале омражене, а изразити антикомунистички карактер је био њихова главна карактеристика.
  Дејство његових јединица није било значајно за природни ток рата на овим просторима. Биле су малобројне, формиране по допуштењу окупатора, и организоване под командом Косте Мушицког. Бројност је варирала од 3.000 до 8.000 што је био максимум постигнут пред крај рата у Србији уз присилну мобилизацију.[9]
  Највише су биле стациониране у Шумадији и већим местима у Србији, али су и мање јединице Српског добровољачког корпуса помагале борбу четника изван Србије. Имали су неколико значајнијих борби, и борбена снага која је конкретно учествовала у тим борбама била је јачине до једног батаљона, тј. око 500 људи.
  Димитрије Љотић је идејни творац стратегије која је требала да уједини све лојалисте (четнике и друге), те да се пред трупама Црвене армије сви заједно повуку у Словенију, где би леђима били ослоњени на енглеске и америчке трупе. То би омогућило консолидацију тих снага, и омогућило да се касније сукобе са партизанима, онда када трупе Црвене армије напусте територију Југославије.

  Само мали део четничких трупа је ту стратегију на време прихватио, и то пре свих четници Динарске дивизије и још неких мањих формација. А управо су они од свих четничких снага једина већа формација која је успела да њени чланови сачувају своје животе, и да након завршетка рата формирају јак националистички, антикомунистички покрет у дијаспори.

  Деловање Збора у дијаспори се одвијало у скромном обиму под руковођењем Јакова Љотића, рођеног брата Димитрија Љотића, који је касније убијен у атентату од стране агената тајних служби СФРЈ. На том месту га је потом наследио син Димитрија Љотића, Владимир.
  Смрт

  Дана 22. априла 1945. Димитрије Љотић добио је телеграм од Момчила Ђујића, да патријарх Гаврило и епископ Николај желе да се састану са њим. Љотић је на пут кренуо 23. априла. Возач аутомобила Ратко Живадиновић био је изразито кратковид.[10] Када је сумрак већ пао и мало тога се на путу видело, зауставила их је једна словеначка војна патрола у Ајдовшчини. Ту су били упозорени како није пожељно наставити даље, јер је остатак терена под контролом партизана. Но, Љотић је устрајао на томе да се пут настави. Ни десетак минута након тога аутомобил је ударио у мост који је до пола био срушен, па се откотрљао у провалију. Димитрије Љотић погинуо је на лицу места. Сутрадан ујутро тело Димитрија Љотића пребачено је у Горицу где је обављена сахрана. На његовом одру је Владика Николај одржао посмртну беседу.

 • Lune каже:

  Cini se da i dekan “nezna”…?? pa, gde su ti bivsi studenti pravnog fakulteta koji “znaju’..poput na primer..Ljotica,Cavoskog,Kostunice, Draskovica,Seselja, Vucica,File,Vucelica,..ima “toga” jos…?

  BEOGRAD – Studenti ogorčeni jer Jakšić nije kažnjen.
  Aleksandar Jakšić, profesor na Pravnom fakultetu, koji predaje međunarodno privatno pravo i koji je u decembarskom ispitnom roku izvređao studentkinju B. Z. rekavši joj da su je „muslimani preobratili“, neće biti kažnjen, već će nastaviti da radi kao da se ništa nije desilo. Iako je Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, rekao da će Jakšić biti sankcionisan i da godinu dana neće predavati na fakultetu, ispostavilo se da ništa od toga nije istina.

  Ništa od kazne

  – Kad neko od profesora dobije slobodnu godinu, ne znači da je kažnjen, naprotiv. Slobodna godina je plaćena, najnormalnije se dobija mesečna plata. Ne znam samo kako je to dekan Jakšić mislio da ga kazni. Najgore od svega jeste to što je Jakšić tu slobodnu godinu tražio mnoge pre ovog incidenta.

  Sramota, taj čovek godinama vređa studente i pijan dolazi na ispite. Viski mu je uvek na stolu. Sramota za Pravni fakultet, ali tog čoveka očigledno neko štiti čim se tako ponaša – kaže izvor Kurira, koji je bio prisutan nekoliko puta kad je profesor Jakšić vređao studente.

  Udaljen

  Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta, kaže da je profesor Aleksandar Jakšić kažnjen najstrožom kaznom koju su mogli da izreknu.

 • Lune каже:

  Nema novog svetskog poretka. Porodice kao što su Rotšildi samo koriste nova sredstva, kao što je EU, da održe stari sistem. Kina i Rusija mogu promeniti stvari. Bil Klinton je, moguće, sin Adolfa Hitlera.

  Direktor Centra za antiterorizam i svetski mir Vojislav Milošević u intervjuu za Glas javnosti govori o tabu temama – skrivena uloga EU u ostvarivanju starog-novog svetskog poretka, mreži koju su oko Srbije isplele zapadne snage sa ciljem da je rasparčaju i podele Rotšildima i Habzburzima, spasu koji može doći od Rusije, Indije, Kine… Na pitanje čiji je, zapravo, EU instrument i u kakvoj je vezi sa Hitlerom, Milošević kaže:

  – Hitler je 1935. pisao o stvaranju evropske ekonomske zajednice. Ona je stvorena kao novi instrument moćnika koji vladaju svetom. Poredak je stari, samo se instrumenti menjaju. Moćnici su potomci 13 porodica. Neko je rekao da je Hitler moler postao vođa Trećeg rajha. Niko nije postao vođa Prvog, Drugog ni današnjeg Četvrtog rajha, a da nije krvno povezan sa Rotšildima.

  U kom srodstvu su Hitler i Klinton?

  Jevreji Baueri su u Frankfurtu imali radnju iznad koje je visio crveni štit „rotešild“. Oni su aškenazi, tursko-mongolsko pleme koje je Jidiš veru primilo u 7. v. n. e. i nemaju veze sa izvornim jevrejima. Amišel Rotšild je imao pet sinova i polovinom 19. veka razaslao ih u Napulj, Frankfurt, Pariz, London i Beč. U Beču je bio Samjuel Rotšild – bogati bankar. U dosijeima piše da je bio napasnik i silovao služavku Anu Mariju Šikelgruber. U plavoj fascikli u bečkoj policiji je karton sa njenim imenom i evidencija o tome da je trudna izbačena iz kuće i rodila sina Alojza, oca Adolfa Hitlera.

  Avgusta 1946. je rođen Bil Klinton. Pravo prezime je Blajt, po navodnom ocu koji je, kada je Bil bio mali, išetao iz kuće i gubi mu se trag. Postoje indicije da je Hitler donator sperme i da je Klintonova majka veštački oplođena. Bila je 1962. u delegaciji sa još nekoliko srednjoškolaca primio predsednik Kenedi. Klinton već sa 30 godina biva izabran za guvernera, a unapred se znalo da će biti predsednik SAD. Dakle, Bil je samo jedan od „momaka iz Brazila“?!

 • Lune каже:

  I, nemogu domaci , ako su uopste domaci mediji, da samo zavale.. “u etar”..izjavu “kirurga Stipe Mesica”, bez komentara, pa da se taj “strasni sud”, tranzitira na grbaci Srbije u “transparentnu losu europu”. Nije ovde u pitanju Milosevic, njegov kofceg je pod zemljom, u pitanju je “putna torba Srbije, na putu ka EU, u koju se trpaju sve usrane gace clanica nekadasnje SFRJ”
  ………………………………………………………………………………….
  Odgovoriti sa citatom
  Izmeni/Izbriši poruku
  Obriši ovu poruku

  Stipe Mesic spasava Jugoslaviju,

  Počalji Milan Danas u 1:22 pm
  http://www.pressonline.rs/info/politika/278444/mesic-da-nije-bilo-milosevica-sfrj-bi-odavno-bila-u-eu.html

  Da je Tesla,Andric “rvat”, da je Kosovo trebalo odavno da bude “republjik” za nadglasavanje Srbije “interno”… u okvirima onakve ili “ovakve” Jugoslavije, a da se “novostvorene vrednosti”,profiti,ili razlike u ceni izmedju “sirovina-polufabrikata-“,a, povratno sa “gotovim proizvodima”, kroz cenu,, opet usmeravaju prema “EU kao vrhu drzave eUrope”,kao vrste “budzetskog punjnenja kase”, iz koje bi se povratno, volsebno i “hudinijevski”, deo “vracao Autonomnim pokrajinama”..hm,hmm Sloveniji, Rvackoj,Kosovu, itd,itd..a, “zdruzenim hm,hmm poduhvatom”..eksploatisali rudni,mineralni, vodeni tokovi, zitni resurski Srbije”.Na zalost, u Srbiji su se “zapatili” Mesici, “domaceg podrijetla”..i funkcionisu po kanalima, mokrim i suvim gorama…”vozi misko”.Moguce je, da vas je Borka Vucic procitala, i kao vrsan bankar, a ni Milosevic nije bio tako los, cinila napore da “vas eskivira”, pa sada i ne samo sada “obnavljate san o velikoj srbiji”, naravno, bilo je i takvih losih razmisljanja kod nekih ljudi, ali samo sa zeljom da Srbi nastave da zive u jednoj, nezavisnoj i suverenoj drzavi, kao osteceni konstituitivan narod..preko cijih ledja ste postali i vi “narod i drzava”. Da, ste to mogli bez Srbije, zapad nebi kacio vas ” vagon za srbiju”.Va tisucljetni san, “velika Rvacka do Zemuna”, u stvari viri iza klevetenja o Velikoj Srbiji..nazalost, podrzan od nekih “nacionalnih politicara iz srca nekakve, vostale Serbije, njene mesne zajednice”.
  ……………………………………………….
  Колико су хрватским комунистима у прохрватској и антисрпској работи помогли другови из осталих делова државе сведочи епизода из времена коначног утврђивања међурепубличких граница. Тада је Милован Ђилас великодушно поклонио Барању Хрватској иако, како то тврди и професор Дубравица, та област никада није припадала Хрватској. Дао је тада Ђилас Хрватима и целу Бачку, али је реализацију те идеје у последњи час спречио Вицко Крстуловић из Сплита.
  Ђилас се истакао и за време Другог заседања АВНОЈ-а. Тада је, према сведочењима присутних, на једном од састанака бурно реаговао када је Моша Пијаде скренуо пажњу да би и Срби у Хрватској, на простору Крајине, требало да добију своју аутономију, да и Хрватска има једну аутономну покрајину. Ђилас је Пијаду назвао српским националистом, нашта га је овај послао у мајчину. Свеједно, Србија је добила две покрајине, Хрватска ниједну.

 • Lune каже:

  Naravno, moze da bude falsifikovanje, neznanje ali i puko lupetanje, nekog Vladimira “komentatora” i to sa naslovom “znanje je sila, znanje je moc”, koje se nevidi iz njegovog komentara “voli nevoli”..
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  http://www.pressonline.rs/info/drustvo/278132/rusima-nismo-na-listi-najvecih-prijatelja.html
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………
  Moj komentar Vladimiru, naravno ako ga objave,

  “Vladimire Ilicu Lenjine”…”tko to kaze, tko to laze”..”da su u pitanju bili restlovi”a..?
  ” Predsednik Opštinske stranke Ištvan Jona najavio je da će sledećeg meseca, na inicijativu te stranke, biti uspostavljena zvanična saradnja naše opštine s Uralskom oblašću u Rusiji. On je rekao da to treba da bude podsticaj za pančevačku privredu, pošto Uralska oblast ima industriju identičnu pančevačkoj.
  Jona je apelovao na opštinsku vlast da učini sve da Pančevo ne izgubi ugled jakog industrijskog centra (xe,xe…Vladimire)..koji je nekada imao.
  Trebalo bi da opet preuzmemo primat koji smo imali i da ponovo budemo centar južnog Banata jer nas sve više prestižu Vršac i Zrenjanin. Da se više nikada ne dogodi ono što se desilo novom „Maksi diskontu”, koji se zida pored Autobuske stanice, gde nije angažovana nijedna pančevačka firma – naglasio je Jona.
  Novinarima se obratio i Bogica Stakić, predstavnik stanara koji žive u naselju Kotež 2. On je kritikovao odluku s nedavno održane sednice Skupštine opštine, na osnovu koje je dato odobrenje stanarima ovog naselja koji žele da uvedu vodomere u svoje stanove. Rekao je da je ova odluka neprihvatljiva, jer JKP „Vodovod” traži da vodomeri svakog stana i glavne vodovodne cevi budu u hodnicima, dostupne radnicima te firme. Po Stakićevim rečima, to je neizvodljivo bez velikih rušenja i ogromnih finansijskih troškova”

 • Lune каже:

  Neznanje…?
  Tesko mogu da poverujem, da je u pitanju neznanje profesora Beogradskog univerziteta..to je vec detalj fasisticke politike i “ustrojstva”, dali stranke ili drzave u “paketu”.
  …………………………………………………………..
  “Vređao celu noć
  Profesoru je mnogo zasmetalo što je devojka iz Sarajeva, pa je zbog toga počeo da je proziva. Do kasno u noć ju je ispitivao, a onda je počeo da joj postavlja pitanja koja uopšte nisu bila vezana za ispit. Prvo ju je pitao: „A je l‘ bi se udala za muslimana?“, pa onda rekao: „Tebe su, bre, te muslimančine preobratile“… – kaže dobro obavešteni izvor Kurira. On je onda, tvrdi naš izvor, rekao da odgovore na ispitna pitanja neće da sluša jer su mu ona dosadna.
  Iako je studentkinja odlično znala odgovore na svako pitanje i pokušavala da normalno završi ispit, profesor Jakšić više nije želeo da je gleda. Samo joj je vratio indeks i rekao joj da izađe napolje i da napusti zgradu fakulteta – kaže izvor Kurira.
  ………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
  Nezadovoljstvo studenta izražavano je u štrajkovima i demonstarcijama, koje su u početku bile usmerene samo protiv loših uslova života studenta. Tokom vremena KPJ i SKOJ su stvorili široku ilegalnu mrežu na Univerzitetu, preko kojih su sve više uzimali primat u štrajkovima i demonstracijama studentaa, a kasnije su organizovali i spopstvene demonstarcije i štrajkove usmerene protiv vlasti. Kasnije su organizovani skupovi protiv fašizma, kao i za republikancima u Španiji, za vreme građanskog rata.
  Zgrada Studentskog doma „Kralj Aleksandar“ (kasnije „Ivo Lola Ribar“)
  Sa ovim studentskim aktivnostima, vlast se obračunavala silom – izbacivnjem sa fakulteta, hapšenjima i zatvaranjima studenta. Vlast je takođe, osnovala i podsticala rad „Organizacije nacionalnih studenta“ (ORNAS), koja je bila deo „Organizacije jugoslavenskih nacionalista“ (ORJUNA), sa željom da parira revolucionarnom studentskom pokretu. Tokom šestojanuarske diktature, od 1929. do 1932. godine, započeto je proterivanje studenta u rodna mesta. Pošto je vrećina studenta, koji su pripadali KPJ i SKOJ, nakon proterivanja u rodno mesto, tamo nastavljala sa revolicionarnom aktivnošću, Vlada Bogoljuba Jevtića je početkom 1935. godine osnovala koncentracioni logor u Višegradu. U ovaj logor, prvi ove vrste u Jugoslaviji, upućivani su studenti komunisti. Štrajkom studenata, u kojem je u sukobu s policijom stradao student Mirko Srzentić, kao i pritiscima javnosti, ovaj logor je marta 1935. godine ukinut.

  Pošto vlast nije odustajala od napora da uguši revolucionarni studentski pokret, Vlada Milana Stojadinovića se početkom 1936. godine odlučila za uvođenje „studentske policije“. Ovaj potez vlasti izazvao je štrajk, koji je predstavljao vrhunac borbe revolucionarnog studentskog pokreta i zahvatio je sve Univerzitete u Jugoslaviji. Prvog dana štrajka, 4. aprila u sukobu s članovima ORNAS-a stradao je student Žarko Marinović, posle čega je ova organizacija ukinuta. Ovaj događaj izazvao je burnu rekaciju javnosti, što je dovelo do odustajanja vlasti od uvođenja „studentske policije“, ali i smene dotadašnjeg rektora Vladimira Ćorovića.

  Novoizabrani rektor, profesor Pravnog fakulteta dr Dragoslav Jovanović, priznao je doprinos studenata u odbrani akademskih sloboda i uveo nove oblike saradnje. Studenti su bili više zastupljeni prilikom utvrđivanja iunosa školarina i upisnina, prilikom organizovanja nastave i ispitnih rokova. Tada je pokrenut i list „Student“. Tokom 1936. godine došlo je do jačanja i ujedinjenja studentskog pokreta u Akcionom odboru stručnih studentskih udruženja (preteča današnjeg Saveza studenta Beograda), kao i drugim udruženjima. Aktivisti revolucionarnog studentskog pokreta su uoči Drugog svetskog rata razvili živu međunarodnu saradnju, kao i veze sa drugim Univerzitetima u Jugoslaviji. Zbog snage, organizacije i aktivnosti studentskog revolucionarnog pokreta, koji je bio najjači u Jugoslavije, Beogradski univerzitet je tridesetih godina nazivan i „crveni univerzitet“.

  Kao glavni organizatori revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu isticali su se studenti – Ivo Lola Ribar, Veljko Vlahović, Milovan Đilas, Svetozar Vukmanović, Strahil Pindžur, Miloš Minić, Đuro Strugar, Mirko Tomić i dr. Studenti Beogradskog univerziteta aktivno su učestvovali u organizovanju pomoći za pomoć Španskoj republici, tokom građanskog rata, od 1936. do 1939. godine. Oko 40 studenta se borilo u redovima Internacionalnih brigada u Španiji, a polovina njih je poginula. Mnogi studenti, pre svega aktivisti i rukovodioci revolucionarnog studentskog pokreta, od 1941. godine učestvovali su u Narodnooslobodilačkom pokretu, kao borci i organizatori ustanka. Veliki broj je poginuo ili stradao u logorima i zatvorima, a neki su proglašeni za narodne heroje Jugoslavije. Među narodnim herojima bilo je 208 studenata i diplomiranih studenata Beogradskog univerziteta.

 • Lune каже:

  Ali, politika,ideologija nacizma je uzela danak u krvi i ide dalje…Srbija ima na teretu bar 500.000 izbeglica, a diplomatija ne resava,mlati po nekakvoj uniji, koja je sve i rezirala.
  ……………………………………………………………………………………………………………………………………………..
  Kada fanfare 30. juna oglase ulazak Hrvatske u EU, ističe i rok za podnošenje zahteva za legalizaciju objekata u Hrvatskoj. Te zahteve uglavnom stari Srbi u povratničkim područjima propustili su da podnesu, kao i oni u izbeglištvu.
  – Izgleda da ova država svakim novim zakonom samo nastoji da od siromašnog povratničkog stanovništva uzme novac kako bi popunila budžet. Odakle će povratnici za legalizaciju objekata platiti tolike novce – pita se donedavni načelnik opštine Krnjak Rade Kosanović.

  Mile Horvat, poslanik SDSS-a u Hrvatskom saboru, misli drugačije.

  – Ukazivao sam u Saboru da obnovljene kuće Srbi moraju legalizovati, dok su kuće koje su od države dobili doseljeni Hrvati legalne. Ukazali smo i na problem objekata koji su u ratu porušeni, a povratnici su ih obnovili i sada moraju da plaćaju legalizaciju. Upozorili smo i na problem kuća građenih pre 1968., nabraja Horvat.

  On kaže da je najvažnije znati da rok za legalizaciju neće da bude produžavan i da bi svi do 30. juna trebalo da podnesu osnovni zahtev i tako ostanu u igri koja će trajati godinama. Horvat kaže da ne zna šta će da bude sa onima koji to ne učine. Kaže da nema opravdanja zato što nisu morali da dolaze iz Australije, Amerike, pa ni Srbije, već su umesto njih mogli i rođaci i komšije da podnesu zahteve.

  – Ukoliko se pokaže da je mnogo takvih slučajeva i da ljudi nisu mogli u zakonskom roku da podnesu zahtev za legalizaciju ja ću u ime SDSS-a, postaviti to pitanje u Saboru i zahtevati novi rok – obećava Horvat.

  Veljko Džakula, predsednik Srpskog demokratskog foruma smatra da Zakon o legalizaciji dodatno pustoši srpsku zajednicu, jer pod plaštom evropske pravne prakse cementira posledice etničkog čišćenja.

  – Srpski poslanici glasali su u Saboru za taj zakon, a sada pokušavaju da ublaže njegove pogubne posledice po narod -smatra Džakula.

  SDF će tražiti novi rok za podnošenje zahteva za legalizaciju i to po nižim cenama. Džakula odgovornim smatra srpske političke predstavnike koji su posvađani i podeljeni.

  – U slučaju Zakona o područjima posebne državne brige, SDF je podneo ustavnu tužbu, ali nas nisu podržali srpski poslanici u Saboru. I taj zakon na brutalno pogađa Srbe. Navešću vam samo deo o stambenom zbrinjavanju, za koji podnosilac svake godine iznova mora da podnosi kompletnu dokumentaciju, dok na kraju ne odustane. U isto vreme naseljenim Hrvatima iz BiH kuće i stanovi dodeljuju se besplatno, dok Srbi povratnici to skupo plaćaju – kaže Džakula.

  Nastavak rata
  Na objektima koje bi Srbi trebalo da legalizuju vidljivo je, kako je primetio Kosanović, da rat još traje. A država te objekte sistematski uništava. Legalizacija ili Zakon o poljoprivrednom zemljištu, put su do tog cilja. Uostalom, ističe Kosanović, Srbi u Hrvatskoj ostali su bez svega, osim zemlje i kuća. U spomenutim zakonima baš je o tome reč.Bageri spremni?

  Odaziv Srba da legalizuju svoje objekte prilično je slab. Većina su stari i bolesni, loše informisani, žive u oskudici i imaju nerešene imovinsko – pravne odnose. Tako će, ne dogodi li se čudo, njihove nekretnine postati mete za rušenje, a po najavama Ministarstva još jedna stavka za plaćanje poreza na bespravno sagrađene objekte.

 • Lune каже:

  Svojevremeno, vido sam svakodnevnu dugotrahnu polemiku na press online (Dragan Vucicevic,Miloslav Samardzic) BLOG..ali, moderatori i vlasnici su to razbucali, pojela maca ka da nikada nisu izneti drugi argumenti i milsjenja, Srbija je u medijskim i vlasnickim kandzama, tesko je negde napraviti prilog, komentar a da nebude odbaceni,budete banirani..POLITIKA,PRESS,KURIR,VESTINET,ALO..itd, itd..itd
  …………………………………………………………………………………………………….
  http://www.autonomija.info/mirko-tepavac-cetnici.html

 • Lune каже:

  Problem i jeste, sto su se, mnogi odrekli “ideoloskih opredeljenja” i odlutali kao guske u maglu, neko za Slobom, neko za Draskovicem, itd da ne nabrajam.. “neki”..”junaci naseg doba” se zgrazavaju “nad prosloscu”, a nema vodecih naucnika SANU, Dobrice,Matije,Djuretica,Tadica,Krestica..da, od “nove ideologije”, spasavaju “srbska dupeta”, kad vec nece glave i prazne stomake, punjene voskom i tamjanom.

  http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/srpski-i-francuski-gejevi-ne-mogu-u-brak-zbog-tita/23210

 • pedjaza каже:

  Kada se politika umeša u istoriju, odnosno kada istorijom počnu da se bave ljudi koji za to nisu stručni, onda često dolazi do ovakvih i sličnih situacija. Mnogi političari nam vrlo rado govore o nekoj perspektivi i budućnosti, a još uvek se obilato bave prošlošću i to na vrlo pogrešan i nepravedan način. Stvari za koje smo odavno mislili da su rešene i raščišćene, sada se ponovo pokreću i dolazi do promene koje neretko dovode do gotovo sušte suprotnosti od onoga šta smo decenijama unazad učili. Kao da se čekalo da ljudi koji su svedoci tog vremene, ne budu više među živima ili budu jako stari, pa da se u vidu nekih deklaracija istorija menja. Ovakvi potezi, uglavnom su motivisani političkim razlozima, a poslanici koji za njih glasaju, to čine zbog partijske discipline. Pred SUBNOR se postavlja još jedan novi zadatak u pogledu dokazivanja falsifikovanja istorije. Umesto da se bavimo nekim verdijim temama, moramo dokazivati ono što je istorija davno dokazala. U svakom slučaju, istina uvek ispliva, pa se nadam da će i ovog puta tako biti.

 • Trecepozivac каже:

  Питате се – зашто држава Србија прима на себе одговорност за нешто што није учинила?
  Ево одговора:
  Зато што су на челу државе људи без трунке моралног интегритета за које не постоји ништа што се зове “светиња”, па макар тој светињи био симбол крст, полумесец или црвена петокрака звезда!
  Нас, старије генерације, од малих ногу учили су да је Отаџбина светиња над светињама! У целом свету, у свакој држави која иоле држи до себе, одувек је тако. Међутим, за огромну већину данашњих политичара у Србији постоји само један једини циљ и сврха бављења политиком: што брже и што лакше стећи богатство којим ће осигурати безбрижну егзистенцију и себи и својим унуцима и својим праунуцима и својим чукунунуцима! Сведоци смо да се у Скупштини гласа “за” и за оне законе који су очигледно мафијашки, и за оне декларације које су очигледно непријатељске, а на дневни ред стављени су искључиво по диктату западних моћника, протежирани од стране тешко уцењених и поткупљених страначких главешина са тешким бременом сумњиве прошлости или без трунке било каквог радног и политичког искуства. Гласа се “за” јер то омогућава даљи останак уз осовину политичке вртешке (са чијих рубова отпадају само неподобни), а тиме се стичу изванредни услови за стицање енормне материјалне користи. Огромну већину политичара не занима какве ће стравичне последице по српски народ и државу уследити после изгласавања низа сулудих, самоптужујућих и самопорицајућих декларација!
  Није тачно да су на мукама они скупштински посланици који одлуче да гласају за нешто са чиме се, тобоже, не слажу! Они не знају за стид! Они немају трунке људског достојанства ни моралног интегритета кад могу пристати да им њихова мишљења и ставове одређују чак и полуписмени, полуобразовани, надувани медиокритети о чијој се, често, криминалној прошлости шушка на сваком кораку, широм Србије. И то такве ставове којима се потире и затире све што је било иоле добро у историји и култури свог народа, а које ни један човек са мрвицом поштења и људског достојанства никада не би прихватио.
  СУБНОР Србије је у тешкој дефанзиви и, као све иоле патриотске организације, скрајнут на маргине било каквог политичког утицаја. Ово је једно од ретких, повремених саопштења, али без ширег домета и утицаја на јавно мнење.
  Да ли се ико од функционера СУБНОРА огласио поводом срамног, у историји ретко познатог, добровољног саморастакања сопствене државе и одрицања од Косова, од дела територије који је колевка Српске државе? Зар се тиме не потиру и обесмишљавају српске жртве и у Балканским ратовима, и у Првом светском рату, и у НОР-у, и за време агресије НАТО? Зар СУБНОР сме да ћути о томе?
  Није ми познато било какво саопштење.
  Да ли смо и ми одлучили да пустимо да нас носи “мутна Марица” у септичку јаму историје?
  Хоћемо ли ћутати и дозволити да свака жртва која је учињена ради одбране слободе Отаџбине постане бесмислена, а сви ми који смо у тим ратовима учествоали будемо проглашени за пијане будале, силеџије, лудаке, шовинисте, терористе и свакојаки други шљам и то управо од шљама који нам то намеће?
  Последице ћутања су трагичне.
  Ако СУБНОР већ не може непосредно да утиче на политичке одлуке, може да се бесомучној западњачкој пропаганди и тоталном медијском мраку (какав није познат од кад се у Србији појавила телевизија) супростави својом пропагандом и то широким ангажовањем чланства. Без идеолошких опредељивања и застрањивања! Једина идеолигија да буде ОТАЏБИНА!
  НИЈЕ ДОВОЉАН САМО ИНТЕРНЕТ САЈТ! УЧИНИТЕ НЕШТО ДА ЧАСОПИС “БОРАЦ” ПОСТАНЕ АКТУЕЛАН И ДОСТУПАН ШИРОКОМ КРУГУ ЧИТАЛАЦА! И објављујте актуелне теме које ће заиста заинтересовати читаоце, као што је и ова о резолуцији којом се самооптужује Србија за нешто за шта није крива.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.