Сурчин

ПРЕДСЕДНИЦА  У  БОГАТОМ  СРЕМУ

Једна од београдских општина, Сурчин са више околних села, веома добро са својим представницима власти сарађује са борачком организацијом.

Тај део Срема је, иначе, познати партизански крај, са чувеном Бојчинском шумом, у времену Другог светског рата, па се и због тога међу потомцима и поштоваоцима антифашизма наставља традиција.

У подручном Јакову је одржана мала свечаност, на којој је председници Општинске скупштине Сурчина, Весни Шаловић, уручена спомен-плакета Градског одбора СУБНОР-а Београда.

Председник Градског одбора, Боро Ерцеговац, бираним речима је изразио захвалност младој и агилној председници Сурчина за разумевање и пажњу коју поклања борцима и борачкој организацији у целини и изразио уверење да ће сарадња бити настављена на обострану корист и у наредном времену.

У истом тону је говорила и Весна Шаловић наглашавајући обавезу сваке локалне самоуправе према СУБНОР-у као масовне и специфичне организације која у свакој средини окупља значајан број грађана.

Свечаности у Јакову присуствовали су и председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић, потпредседник генерал Бранислав Поповић, члан Председништва Душан Чукић, заменик председника Градског одбора Милан Атељевић са више чланова руководства Градског одбора.

Делегација из Београда је обишла и споменик у Јакову, који обележава место са којег је 7.августа 1943. осамдесет троје мештана отишло у партизане и прикључило се борцима у коначним окршајима за ослобођење отаџбине. Спомен је, иначе, постављен 1971, али су га разуларени реваншисти уништили после ”демократских” промена у октобру 2000.године. Недавно је обновљен и, како је рекла председница Општинског одбора Сурчина, Невенка Несторовић, Месни одбор СУБНОР-а у Јакову са мештанима и локалним властима неће дозволити вандалима да понове срамни чин који је на својeврстан начин симбол патриотског отпора фашизму и народне борбе током ослободилачке револуције у Другом светском рату, чему су запажен допринос дали и становници богатог Срема у заједничкој нашој држави Србији.

Иначе, у Бојчинској шуми ће се и наредног 4. јула, за Дан борца, одржати велики народни збор.