ПОМЕН ВЕЛИКИМ ВОЈСКОВОЂАМА

На нишком старом гробљу су 9. фебруара одржани парастоси у част двојице славних војсковођа – сердара Јоле Пилетића, чувеног војсковође родом из Пипера, и војводе Ђорђа Ристића Скопљанчета, четничког команданта који се борио за ослобођење Старе Србије. Парастосима су присуствовали и венце положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, градоначелница Ниша Драгана Сотировски, начелник Нишавског управног округа Петар Бабовић, отправница послова Амбасаде Републике Црне Горе у Републици Србији Станица Поповић, председник СУБНОР-а града Ниша Анђелко Милићевић, десетине поклоника из Пипера, родне регије сердарта Јола, и други гости. Свечаним чином је начелствовао Митрополити црногорско-приморски Јоаникије, из саслужење Епископа нишког Арсенија и присуство нишког свештенства и хора ученика нишке Богословије.

Из беседа владике Јоаникија, Епископа Арсенија и државног секретара др Дејана Антића могло се много сазнати о овим бесмртним јунацима и великанима српске и црногорске историје. Сердар Јоле Пилетић био је велики јунак, херој са Вучјег Дола, а поштован је и данас међу припадницима два братска народа. Преци већине Црногораца, који данас живе на територији југоисточне Србије, дошли су у ове крајеве управо у две деценије у којима је сердар Јоле живео у Нишу и био један од најпоштованијих људи у тек ослобођеном граду. О чувењу Сердара Јола Пилетића сведочи и чињеница да су га обожавали и Његош и краљ Милан. Умро је у Нишу 1900. године.

Војвода Скопљанче је рођен у Пећи 1879. године. Дошао је на простор Старе Србије 1904. године и започео борбу са бугарским комитама и Турцима. Формирао је своју чету у кривопаланачком крају и добио звање војводе. Постаје митска личност код Срба у Старој Србији, учествује у борбама код Петраљца, Гуљина и Чалопека. Имао је у четничкој хијерархији титулу „велики војвода“ и био познат по гвозденој дисциплини. Умро је 1911. године у нишкој обласној болници.