ИЗУЗЕТАН ДОПРИНОС СУБНОР-а

Друштво за народно просвећење „Светионик“ из Крагујевца већ више година, широм Србије, успешно организује Фестивал књижевног стваралаштва на селу и о селу „Моје село у причама и песмама“. Борећи се да село живи и траје као и патриотизам и љубов према Отаџбини, ово друштво је у СУБНОР-у препознало истинског борца за све оно што је свето и светло у нашој Отаџбини Србији и спречавање заборава о јунацима који су свој живот положили за слободу.

Делегација овог Друштва у којој су били, председник Организационог одбора, академик проф. др Раденко С. Круљ и председник Друштва др. Миодраг Матић, дописни члан СКАНУ, посетили су ГО СУБНОР Крагујевца и овом приликом уручили му признање за допринос у дугогодишњем раду.

Уручујући Захвалницу, академик Круљ истакао је као дугогодишњи професор, ректор Приштинског универзитета и син човека (оца Спаса) кога су усташки крвници и џелати бацили у јаму Капавица (између Билеће и Љубиња) 1941. године, који није ни запамтио оца, да је „СУБНОР био и остао бастион слободе, слободарства и љубави према Отаџбини.“

Захваљујући се на признању, академик Зиројевић је нагласио да „слобода и љубав према земљи немају цену и да ћемо увек бити на тој линији као што су то били наши славни преци на Куманову, Мачковом камену, Церу, Мојковцу, Кајмакчалану, Кадињачи, Козари, Неретви, Сутјесци, Вуковару, Јуничким планинама, Кошарама, Ђаровици, заправо свуда где се Отаџбина бранила.

Ово је још једно од мноштва признања које је СУБНОР добио и доказ о веровању у ову институцију.