65 ГОДИНА ТЕЛЕВИЗИЈЕ БЕОГРАД

Први телевизијски сигнал у Србији емитован је 23. 8. 1968. године. На екранима је просто стајала слика Београдског „Победника“ уз музичку пратњу. У целом Београду било је само 100 телевизијских пријемника, а наредних дана и месеци емитован је трочасовни програм. Куриозитет је и то да су вести из света емитоване са једним даном закашњења.

Од тог пионирског покушаја до данашње модерне телевизије у систему РТС-а, садржана је историја читаве једне епохе. Када се узме у обзир да се следеће године од првог радио преноса сигнала у Србији навршава 100 година, добија се комплетна слика стварања медија код нас.

У данашње, модерно време, многе телевизије са националном фреквенцијом имају замашан број гледалаца, али Телевизија Србије је неприкосновени лидер на медијском небу. Од информативних, преко спортских и забавних, до документарних и играних емисија РТС је и даље, као медијски јавни сервис грађана Србије на првом месту.

Управо јубилеју телевизије у част у Ботаничкој башти одржана је гала прослава тим поводом.

Присутни су могли да прате репортажну емисију о протеклих 65 година, као и једну од епизода серије „Више од игре“. Потом је уследио богат уметнички програм који је маестрално извео „Биг бенд“ РТС-а, са вокалним солистима – Борисом Режаком, Александром Ковач и Бисером Велетанлић.

Овај колаж допунили су кратки интервјуи са бардовима наше телевизије Петром Божовићем, Светланом-Цецом Бојковић и Миром Адањом Полак, који су и духовито и дирљиво причали о тима славним временима присећајући се свих својих колега-великана који више нису међу нама.

Укратко-вече за памћење.

Оно што ми као СУБНОР Србије још једном напомињемо је да кад год су нам били потребни било какви филмски материјали из архиве РТС-а, њихови посленици су нам увек излазили у сусрет омогућававши нам да са њима употпунимо неке своје свечаности и годишњице. На томе смо им неизмерно захвални и желимо им да још дуго и квалитетно трају.