80 ГОДИНА ОД ПОГИБИЈЕ РАДИНКЕ ВИТАСОВИЋ ЛЕПИЊИЦЕ

Чланови СУБНОР Месне заједнице Лаћарак су 24. августа обележили 80 година од погибије чувене сремске партизанке Радинке Витасовић Лепињице код Спомен-обележја (гроба) Лепињица на Фрушкој гори, који се налази недалеко од Летенке, поред Партизанског пута.

Лепињица је рођена у Лаћарку 1924. године  где је и живела до одласка у партизане. Подлегла је ранама након „Заседе код Нештина” 23. августа 1943. године, коју је организовала Трећа војвођанска ударна бригада против окупатора нациста. На овом потесу где је сахрањена по сопственој жељи, током Другог светског рата боравио Главни штаб НОВ и ПО Војводине. Она је за време Народноослободилачке борбе изгубила три брата, Ранко и Стево (стрељан у Јасеновцу) и Народни херој Тривун-Трива Витасовић Лебарник за кога се претпоставља да  је почетком новембра 1944. године, наишао са групом  на минско поље и погинуо.

Тим поводом Лаћарци су положили венац и одали пошту својој мештанки а заменик председника СУБНОР-а Лаћарак је подсетио присутне на живот и дело Радинке Витасовић Лепињице. Након обележавања годишњице погибије Лепињице, Лаћарци су посетили и Партизанско-спомен гробље на Јабуци.

СУБНОР Месне заједнице Лаћарак