79. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШИДА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

СУБНОР Шид, на челу са председником Аврамов Митом и Општина Шид били су домаћини удружења бораца из Србије и региона, СУБНОР-а АПВ, као и представника Изасланика одбране при Амбасади Руске Федерације у Србији, војног аташеа Дмитрија Мокрова.

Окупљене је у име домаћина поздравио Мита Аврамов, а затим председник општине Шид, Зоран Семеновић који је осврнувши се на значај годишњице коју данас обележавамо, истичући да сада када знамо да фашизам није само ружна прошлост, потребно је много храбрости и одлучности да му се супротставимо где год се и у којем год руху појави, јер смо се храбро борили да живимо у друштву које не толерише нетрпељивост и говор мржње. Окупљенима се обратио и Јово Барошевчић, потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АПВ, који се захвалио на позиву и подсетио на судбину Шида у Другом светском рату. Рано ујутро 6. децембра 1944. године када је последњи усташки војник истеран из Шида, заробљен или убијен од стране црвеноармејаца и партизана. Прва пролетерска бригада и 11 Ударна дивизија стигле су 5. децембра 1944. године пред сам Шид. Гониле су фашисте од Београда и у преподневним сатима 6. децембра, непријатељи су напустили Шид, повлачећи се према Товарнику, а у послеподневним сатима Шид је био аветињски град тишине. Ту тишину разбиле су гранате руских каћуша које су грувале из правца Гибарца, а сат касније ушле су у град и партизанске јединице. Шест недеља касније, 17. јануара 1945. године, Немци су извршили снажан противудар познат као „Зимска олуја“. Тим ударом су потиснули Прву југословенску армију на исток и поново заузели Шид. После два дана, 19. јануара, Прва армија (ојачана Другом пролетерском дивизијом), присилила је непријатеља на дефанзиву и повратила Шид. Сремски фронт је тада стабилизован све до коначног пробоја 12. априла. Од тог 19. јануара 1945. године Шид је био слободан и поново на самој граници фронта. Он је говорећи о раду СУБНОР-а подсетио на тешка времена када се истина скривала и потписивала истичући да је уверен да данас дувају неки бољи и повољнији ветрови за СУБНОР у целини. На крају свечаног дела домаћине је поздравио Лазо Ђокић, председник УАБА града Вуковара и ЗУАБА ВСЖ, који је уручио поклоне у спомен на страдања народа Срема у Дудику код Вуковара током злогласне НДХ.

Одавање поште ослободиоцима, свим палима за слободу и жртвама фашизма настављено је полагањем цвећа и венаца на спомен обележју на градском гробљу у Шиду.

У овој недељи, 4. и 5. децембра и друга насељена места Општине обележила су Дан ослобођења у Другом светском рату – Бикић До, Сот, Моловин, Ердевик, Привина Глава, Беркасово и Љуба. Палим борцима почаст су одали и заменик председника општине Шид, Ђорђе Томић, помоћници председника, Бранимирка Риђошић и Небојша Илић, представници СУБНОР-а, месних заједница и мештани ових насељених места.

6.12.2023.