ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА СРБИЈЕ – ПОШТА НЕБЕСКОМ БЕСМРТНОМ СТРОЈУ ПАЛИХ ПРЕДАКА

У Дому Гарде на Топчидеру одржана је свечана академија поводом Дана војних ветерана Србије којој су између осталих присуствовали потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Данашњој свечаности присуствовали су и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници Министарства културе, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, затим војни ветерани и породице погинулих припадника војске, представници војнодипломатског кора, верских заједница и традиционалних и ветеранских удружења.

На почетку свечаности, прочитана је честитка коју је поводом данашњег празника упутио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић.

Честитајући Дан војних ветерана, министар Вучевић рекао је да тај празник с правом сврставамо међу највеће војне празнике, јер се сећамо свих који су 1912. године „смогли снаге да на јуриш ослободе нашу поробљену браћу и ослободе стару Србију и Косово и Метохију“.

– На овај дан треба да се сетимо њиховог победничког хука и јуриша, њихове победничке вере, њиховог несаломивог херојства и славе. Када су једном кренули, ови див јунаци нису стали све до Јадранског мора. А кренула је цела Србија. Јавили су се добровољци из Војводине, Босне и Херцеговине, Далмације, молили су да их приме, како се певало, у редове србијанске да и они дају допринос – нагласио је министар одбране.

У оквиру културно-уметничког програма, на данашњој свечаности наступио је Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички”, а кроз наступ драмских уметника приказани су и неки од ликова и догађаја који су исписали историју нашег народа.

Поводом 4. децембра – Дана војних ветерана, венци су положени и одата је пошта на комеморативним церемонијама крај споменика Народном хероју Милану Тепићу и „Јунаци са Кошара“, као и крај спомен обележја у оквиру Новог гробља, у знак захвалности и поштовања за бесмртна дела бораца који су се борили за слободу отаџбине.

Венце крај Споменика Народном хероју Милану Тепићу, а затим и Споменика „Јунаци са Кошара“, положили су: начелник Управе за људске ресурсе Генералштаба бригадни генерал Саво Иришкић, испред СУБНОР-а Србије, члан Председништва Олга Стоиљковић Трифуновић, делегација СУБНОР-а Савски венац у саставу Тихомир Бабић, Рајко Никезић и Драган Трифуновић и чланови породица палих бораца и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова.

На Новом гробљу у Београду, крај Спомен-обележја војника страдалих у Српско-турским ратовима и Српско-бугарском рату, Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату и крај Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату венце су положиле делегације Министарства одбране, у име СУБНОР-а Србије секретар Станислав Рескушић, Клуба генерала и адмирала Србије затим ветерани, чланови породица палих бораца и удружења за неговање традиција ослободилачких ратова.

Дан војних ветерана обележава се 4. децембра као сећање на дан када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату, када је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало стари ратник, односно ветеран.