ОБЕЛЕЖЕНО ОСАМ ДЕЦЕНИЈА ОД ПРИЈЕПОЉСКЕ БИТКЕ

Код остатака некадашње партизанске болнице на левој обали Лима обележена је 80. годишњица Пријепољске битке. Општина Пријепоље и општинско Удружење бораца потомака и поштовалаца НОР 1941-1945, организовали су, као и сваког 4. децембра свечани програм у знак поштовања и сећања на велику битку из Другог светског рата, у којој је у току неколико дана те ледене зиме 1943. године страдало више од 500 бораца партизанског покрета и грађана са територије општине Пријепоље.

Милан Лучић, председник удружења, подсетио је да је ово била једна од битака у којој су се партизани одупирали немачкој офанзиви током новембра и децембра под називом „Кугелблиц“. С једне стране немачке и квислиншке јединице, с друге-јединце Народноослободилачке војске југославије (Прве шумадијске и Друге пролетерске бригаде, Пријепољски партизански одред и други).

На значај ове битке указао је и Изудин Шантић, председник Привременог органа општине Пријепоље, а драмска уметница Ивана Жигон говорила је „Песму мртвих пролетера“ Бранка Ћопића. На споменик „Пријепољска битка“ положени су венци и цвеће Владе Србије, Војске Србије, Удружења ратних војних инвалида и погинулих бораца Пријепоља, представници бригада које су учествовале у овој бици, организација СУБНОР-а Ужица, Чачка, Бијелог Поља, Пљеваља, Херцег Новог…

Извор: ПОЛИТИКА, НОВОСТИ