80. ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА ФИЛИПОВОМ ПУТУ

У организацији СУБНОР-а општине Шид и уз подршку локалне самоуправе у Моровићу обележена је 80. годишњица Битке на Филиповом путу код места Моровић.

Битка на Филиповом путу одиграла се 14. октобра 1942. године кад је, по договору, из Семберије у Срем прешао Трећи батаљон Шесте источно-босанске бригаде са око 350 бораца. Раније формирана Босутска чета на Лиснику имала је задатак да обезбеди прелазак преко Саве и Босута. На тзв. „Филиповом путу“, на правцу Јамен-Моровић, одређено је место састанка. Намера је била да се борци одморе и да им се придружи Фрушкогорски батаљон са око 300 партизана. Изненада, из правца Јамене, кретао се немачки батаљон, добро наоружан. Борба је била силовита, изненађени Немци нису имали времена да се организују, изгубили су 100 војника, а више је рањено. Партизанске јединице дошле су до веће количине оружја, муниције и друге опреме, а потом се пребациле у Фрушку гору, да би након краћег одмора, заједно и Сремци и Босанци, кренули у нове победе. Најпре у источној Босни, а касније на целокупном југословенском ратишту.

Присутне је поздравио Јовица Степанић, председник СУБНОР-а општине Шид, председник Скупштине општине Шид, Тихомир Стаменковић и Драгица Ковачевић, потпредседник СУБНОР-а АП Војводине. Они су истакли значај неговања Културе сећања и неговање свих позитивних тековина НОР-а, посебно наглашавајући потребу за очувањем узајамног поштовања и слободног суживота свих народа на простору Војводине.

Делегације СУБНОР-а општине Шид, општине Шид, СУБНОР АП Војводине, СУБНОР-и Руме, Инђије, Новог Сада, Сремске Митровице, Бијељине, Удружење српског-руског пријатељства из Шида, СПС-а општине Шид и потомци бораца НОР-а положиле су цвеће и венце у знак захвалности за положене животе током Другог светског рата.

Као и сваке године, својим присуством и пригодним рециталима, почаст палим борцима и страдалом становништву одали су ученици ОШ „Филип Вишњић“, као и песници из Шида.

14.10.2022.