81.ГОДИШЊИЦА УСТАНКА НАРОДА ЗАПАДНОГ СРЕМА

У организацији СУБНОР-а Шид и МУ СУБНОР-а Адашевци обележена јe 81. годишњица устанка у западном Срему, догађај познатији као „Адашевачка буна“ који се десио 26. фебруара 1942. године.

На споменик палим борцима и жртвама фашистичког терора, положени су бројни венци и цвеће, након чега је изведен је пригодан уметнички програм.

Скуп је отворио председник СУБНОР-а Шид, Јован Степанић, који је говорио и о самом догађају истичући велику борбу против фашизма и усташких фашистичких хорди на подручју Срема, храбрости и неустрашивости партизана у победи над фашистичким злом.

Скуп су поздравили Председник СО Шид, Тихомир Стаменковић и председник СУБНОР-а АП Војводине, Јово Барошевчић. Они су упутили поруку мира и жеље за напретком, наглашавајући да овај датум треба да се памти као историјско и херојско не фашизму, као почетак борбе народа ових простора за слободу и правду.

Међу делегацијама учешће обележавању годишњице Адашевачке буне су узели и представници СУБНОР-а Инђије и Новог Сада, антифашисти Вуковара и СПС-а општине Шид.

  1. фебруар 2023. год.