Шид: СУСРЕТ СА БОРЦЕМ НОР-а

Делегација СУБНОР-а АПВ Војводине на челу са председником Јовом Барошевчићем искористила је прилику да приликом обележавања годишњице Адашевачке буне посети борца НОР-а из Шида Гаврила Гавру Винчићa.

Гаврило Гавра Винчић је рођен 16. јула 1926. године у Моловину, фрушкогорском селу шидске општине. Као младић прикључио се партизанском покрету отпора и учествовао у завршним операцијама за ослобођење Југославије од фашизма.

Данас овај времешни борац на прагу 100-те године живи у породичном домаћинству у Шиду и како сам каже „нема на шта да се жали, али од свега највише воли да подели своја сећања са пријатељима и члановима СУБНОР-а“.

Гаврило Гавра Винчић је између осталог и последњи живи сведок страдања Рома које се збило 17. јуна 1942. у сремском месту Моловин. Тога дана усташке снаге су заробиле велики број Рома, највећи део чинили су припадници породице Фамилић о чему је више пута сведочио.

Председник СУБНОР-а АПВ Јово Барошевчић захвалио се Гаврилу Гаври Винчићу и пожелео му добро здравље и да да буде нових прилика за сусрет.