Адашевци: ЈУБИЛЕЈ КОЈИ ТРАЈЕ

Поводом 77. годишњице од пробоја Сремског фронта, чланови СУБНОР-а  Шумадије (Крагујевца, Раче, Аранђеловца, Кнића, Тополе) као и ранијих година организовано су у великом броју присуствовали овој манифестацији и узели учешћа у истој. Посебно је значајно напоменути да побратимство СУБНОР-а Крагујевца и  Шумадије траје пуних 20 година тако да је ова година јубиларна.

На спомен обележје у месном гробљу у селу Адашевци, где почивају погинули борци НОВЈ махом из Шумадије и Црвеноармејци пали у борбама на Сремском фронту, венце су положиле делегације СУБНОР-а Адашеваца, Шумадије, Ужица, Уба и Руско-Српског пријатељства из Шида. Скупу се обратио председник СУБНОР-а Шид Јовица Степанић, поздрављајући све присутне и истакавши значај овог јубилеја и 20. годишњице побратимства и заједничког дружења СУБНОР-а Адашеваца и Крагујевца.

У име СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца обратио се председник, академик Жељко В. Зиројевић истакавши да ово побратимство које траје две деценије доказ је трајања и постојаности СУБНОР-а и свеукупне антифашистичке и патриотске традиције.

Уједно је на овом скупу најављено потписивање повеље о побратимству и  трајној сарадњи СУБНОР-а Шумадије и Крагујевца са СУБНОР-ом Златиборског округа и Ужица што су присутни аплаузом поздравили.

Скупу се обратио и представник Амбасаде Руске федерације у Србији Алексеј Конанихин који је поздрављајући све присутне у име амбасадора Боцан Харченка, истакао велики значај јубилеја и сећања на заједничку борбу бораца НОВЈ и Црвене армије која је започела још у српско-турском рату 1876. године и настављена 1941-1945.г. Поред њега скупу је присуствовао и први секретар амбасаде Игор Кисилев.

Дружење је настављено у Дому културе у Адашевцима, где је час историје одржао преживели учесник НОР-а и борац са Сремског фронта, 97-о годишњи деда Гавра Винчић који је заслужено бурно поздрављен.