СЕЋАЊЕ НА ХРАБРЕ РАТНИКЕ СРЕМСКОГ ФРОНТА

И ове су године СУБНОР Града Врања и руководство Општине Трговиште заједно учествовали у обележавању 77. годишњице пробоја Сремског фронта и велике победе над фашистима у Другом светском рату. Заједничку делегацију Врања и Трговишта предводио је Небојша Трајковић заменик председника Општине Трговиште.

Многобројне делегације из Србије и бивших Југословенски република пропратиле су целокупан програм обележавања. У обновљеном меморијалном комплексу „Сремски фронт“ у Адашевцима одата је дужна почаст погинулима, положено цвеће, а чланови делегације из Врања и Трговишта цвеће су положили и свеће запалили у алеји погинулих ратника 8. српске бригаде, а затим су посетили музеј посвећен Сремском фронту и уписали у књигу утисака своје запажање.

Следећи траг ратника свога краја, Врањанци и Трговиштани су се затим упутили у оближње Батровце где су подигнута два спомен обележја, 22. дивизији и 8. српској ударној бригади, у чијем су саставу били борци из Трговишког и Врањског краја.

Почаст погинулима у пробоју Сремског фронта, минутом ћутања и полагањем Венца и цвећа, одата је најпре на споменик у центру Батроваца, на велику гранитну стену допремљену из Моминог камена недалеко од Врања, са спомен плочом посвећеном 22. српској дивизији, на којој стоји уписано „Још смо овде докле сеже ово поље, лежимо заједно за сутра за боље“. О историјском значају и улози 22 српске дивизије у пробоју Сремског фронта говорио је Мирољуб Стојчић, председник СУБНОР-а Пчињског округа. Он је истакао да се са дужним поштовањем сваке године, на данашњи дан, клањамо сенима 428 погинулих бораца из Осме, Десете и Дванаесте српске бригаде, који су храбро положили сопствене животе у пробоју Сремског фронта пре 77 година.

Затим су се делегације упутиле ка реци Босут, до спомен обележја подигнутог Осмој српској ударној бригади која је баш на том месту кренула, шест сати пре свих других јединица, у форсирање реке Босут са циљем да се направи мостобран и скрене пажња са планираног главног правца напада. Ту су положени венци домаћина и гостију, а потом је госте из Врања и Трговишта поздравио председник СУБНОР-а, овог лепог сремског села, Зоран Драгослављевић. О улози и значају Осме српске ударне бригаде у пробоју Сремског фронта говорио је Небојша Трајковић, заменик председника Општине Трговиште. Он је посебно истакао значај сремског фронта у коначном слому фашизма када је убрзо дошла дуго чекана слобода. Осма српска бригаде, формирана 8. марта 1944. године у Трговишту, прешавши борбени пут дуг пет хиљада километара, а овде у овој Сремској равници, дала је огромне људске жртве. Само у овој бици она је изгубила у једном дану 211 својих храбрих бораца са југа Србије, а око 400 стотине је теже и лакше рањено. О страхоти борбе коју је ова бригада водила на овом месту у форсирању Босута и прављењу мостобрана, говори и запис једног руководиоца бригаде који каже „Ако постоји пакао на земљи, треба га потражити овде“. Потом је, већ традиционално, из чамца бачено свеже цвеће у реку Босут, чиме је одата почаст онима који су у њеној хладној води завршили своје младе животе.

Показивање места митраљеских гнезда и непријатељских ровова, од стране мештана Батроваца,  привукло је посебну пажњу присутних као и да се и данас стари мештани сећају како је тада река Босут била црвена од крви.

Као и увек добри домаћини, Батровчани са председником Месне заједнице Браниславом Сарићем на челу,  госте из Врања и Трговишта увек обрадују топлим дочеком и пријатељски. Увек су из Адашеваца и Батроваца учесници похода сремског фронта носили веома снажне утиске.

Миодраг Велиновић