Агресија

НИКАД НИКОМЕ ТО ДА ПРИРЕДЕ

Протиче 15 година од почетка мучког напада НАТО на Србију. Током агресије животе је изгубило око 4.000 грађана наше земље, међу којима 88-оро деце, а тешко је рањено око 10.000. Преко две трећине људских жртава су цивили. Колико је живота изгубљено, од последица оружја са осиромашеним уранијумом, као и од заосталих касетних бомби после оружане агресије, тешко да ће икада бити утврђено.

Кршећи основне норме међународног права, НАТО  је током 78 дана непрекидног бомбардовања разорио економију, инфраструктуру, јавне службе, радио и ТВ центре и предајнике, културна и историјска добра. Трајно је загадио природну околину и угрозио здравље будућих генерација. Економска штета од агресије процењује се на преко 120 милијарди долара. Одштета још није затражена, а пресуде нашег суда о осуди лидера агресорских земаља су поништене после пуча 2000. године.

Владе земаља агресора отеле су, окупирале покрајину Косово и Метохију, а потом је предале на формално управљање врхушки бивших терориста, сепаратиста и шефова организованог међународног криминала. У Покрајини је успостављена америчка војна база– „Бондстил“, највећа изван територије САД.

Након агресије, из покрајине Косово и Метохија застрашивањем и силом, протерано је преко 250.000 Срба и других неалбанаца, којима ни после 15 година од прогона није дозвољено да се слободно и безбедно врате на своја огњишта. Етничко чишћење и драстична промена етничке структуре се толеришу од стране тзв. међународне заједнице када се спроводе против Срба.

СУБНОР Србије, Београдски форум за свет равноправних и Клуб генерала и адмирала Србије, у сарадњи са низом независних, нестраначких удружења како из земље и окружења, тако и из српског расејања, организују низ активности под заједничким насловом „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“. Циљ је да се домаћа и међународна јавност подсете на људске жртве, разарања и тешке последице агресије НАТО, како се сличне агресије не би понављале.

У петак, 21. марта 2014. У 18.00, у Сава центру, Нови Београд, Милентија Поповића број 1, одржаће се свечано отварање фото изложбе о последицама агресије НАТО.

У суботу, 22. марта и у недељу 23. марта 2014. у Сава центру ће се одржати Међународна конференција „Глобалним миром против глобалног интервенционизма и империјализма“. Оба дана Конференција почиње у 10.00 часова. Поред домаћих научника и стручњака, у раду Конференције узеће учешћа око 100 проминентних стручњака и осведочених пријатеља из свих делова света.

У понедељак, 24. марта 2014. У 9.30 стартоваће Међународни меморијални маратон од Храма Светог Саве до Хиландара.

Истог дана, у 11.00 часова удружења грађана и студената, представници српског расејања, дипломатски представници пријатгељских земаља, гости из иностранства и појединци положиће цвеће код споменика деци-жртвама агресије, Парк „Ташмајдан“.

Истог дана, у 12.00 часова цвеће ће се полагати код Споменика жртвама агресије, Парк пријатељства, Ушће, Нови Београд.