САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 864075Укупно посета:
  • 2655762Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

СРЕМЦИ И ШУМАДИНЦИ ЗАЈЕДНО

Поводом 72. годишњице кад су мештани села Адашевци у западном Срему подигли устанак против усташких фашиста испред спомен обележја палим херојима за слободу одржана је комеморативна свечаност. Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије у Војводини, Шумадије и Крагујевца, Тополе, Аранђеловца, Руме, Лађарка, Шида, МЗ Пилице (Зворник), Адашеваца, СПС-а Шида, ученици ОШ ”Свети Сава” из Адашеваца као и потомци погинулих антифашиста и родољуба. У сали ОШ ученици су приредили пригодан културни програм у знак сећања на дане борбе за слободу. Члан РО СУБНОР-а Србије, професор Жељко В. Зиројевић, пуковник у пензији, позвао је родољубе да следе идеју слободарства и патриотизма и да ступају у редове СУБНОР-а. Представницима СУБНОР-а Адашевци и Основне школе “Свети Сава“ у Адашевцима, СУБНОР Крагујевца и Шумадије уручио је пригодне књиге за библиотеку села. Потпредседник РО СУБНОР-а Света Атанацковић говорио је и о вандалима којима сметају спомен обележја из антифашистичке борбе. Председник МЗ Адашевци Јовица Степанић захвалио је и истакао заједништво и слободарство сремачких, босанских и шумадијских партизана и нераскидиво пријатељство које траје и дана.

   

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Адашевци

  • pedjaza каже:

    Srem, koji je nakon okupacije Jugoslavije bio u sastavnu Nezavisne države Hrvatske, bio je meta divljanja ustaških snaga nad nedužnim stanovništvom, koje se nije stavilo u službu fašističke ideologije.
    Naziv sela Adaševci je zlatnim slovima upisan u antifašističku istoriju naše zemlje, jer su njegovi meštani 1942. godine podigli ustanak protiv ustaških zlotvora, otvoreno i hrabro se suprotsavljajući ideologiji koja je je sa sobom nosila zlo, nasilje i stradanja.
    Uključivanje učenika osnovne škple u obeležavanje ove značajne godišnjice i isticanje jugoslovenske trobojke sa crvenom zvezdom-petokrakom u sredini, podsetilo je na one dane kada se antifašistička istorija vrednovala na pravi način. U Adaševcima ta sećanja ni do danas nisu izbledela, a SUBNOR svojim delovanjem u velikoj meri doprinosi da se širom Srbije NOR-u da ono mesto koje je on, zbog svojih svetlih tekovina, i zaslužio.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.