Мајевица

ЗАЈЕДНИЧКА  БОРБА  ЗАЛОГ ЗА  БУДУЋНОСТ

Великим скупом бораца НОР-а, грађана и омладине обележена је 72. годишњица погибије штаба Првог мајевичког партизанског одреда током Другог светског рата.

Испред монументалног споменика одато је поштовање јунацима за слободу и против фашистичких хорди и здушних помагача четника тзв. војводе Керовића, 13. СС Ханџар дивизије и усташких црних легија. Тога зимског дана убијено је 30 истакнутих бораца – револуционара, учесника шпанског грађанског рата. Први мајевички одред се реорганизовао и постао ослонац читавог краја, рекао је потпредседник СУБНОР-а Републике Српске Раде Џајић.

Посебно је значајно да је доласком војвођанских јединица са Фрушке горе наступило време велике борбе на подручју Мајевице, Семберије, Посавине, Бирча. Уништене су и разбијени четници, а и немачки есесовци из трупе „Принц Еуген“.

На истом подручју формиране су Прва и Друга војвођанска НОУ бригада, а касније и 16. војвођанска дивизија. Борба босанских и војвођанских партизана била је изузетно тешка, али и успешна. Заједништво траје и нико га неће моћи раскинути, без обзира на насртаје оних што желе да НОБ и њене тековине минимизирају и фалсификују.

Посебну поруку дао је министар за рад, социјалну политику и борачка питања РС Петар Ђокић, изражавајући велику захвалност борцима народноослободилачког антифашистичког рата, успешном протеривању фашистичких снага са ових простора и великој победи у Другом светском рату. Петар Ђокић је дао обећање, да ће се борити и зборити за очување овог спомен обележја, његовог финализирања и уређења, како би у идућој години простор био још лепши. Комеморативном скупу је присуствовала делегација СУБНОР-а са председником Покрајинског одбора Светомиром Атанацковићем и секретаром Миром Михајловић.