САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 863200Укупно посета:
  • 2654361Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗАЈЕДНИЧКА  БОРБА  ЗАЛОГ ЗА  БУДУЋНОСТ

Великим скупом бораца НОР-а, грађана и омладине обележена је 72. годишњица погибије штаба Првог мајевичког партизанског одреда током Другог светског рата.

Испред монументалног споменика одато је поштовање јунацима за слободу и против фашистичких хорди и здушних помагача четника тзв. војводе Керовића, 13. СС Ханџар дивизије и усташких црних легија. Тога зимског дана убијено је 30 истакнутих бораца – револуционара, учесника шпанског грађанског рата. Први мајевички одред се реорганизовао и постао ослонац читавог краја, рекао је потпредседник СУБНОР-а Републике Српске Раде Џајић.

Посебно је значајно да је доласком војвођанских јединица са Фрушке горе наступило време велике борбе на подручју Мајевице, Семберије, Посавине, Бирча. Уништене су и разбијени четници, а и немачки есесовци из трупе „Принц Еуген“.

На истом подручју формиране су Прва и Друга војвођанска НОУ бригада, а касније и 16. војвођанска дивизија. Борба босанских и војвођанских партизана била је изузетно тешка, али и успешна. Заједништво траје и нико га неће моћи раскинути, без обзира на насртаје оних што желе да НОБ и њене тековине минимизирају и фалсификују.

Посебну поруку дао је министар за рад, социјалну политику и борачка питања РС Петар Ђокић, изражавајући велику захвалност борцима народноослободилачког антифашистичког рата, успешном протеривању фашистичких снага са ових простора и великој победи у Другом светском рату. Петар Ђокић је дао обећање, да ће се борити и зборити за очување овог спомен обележја, његовог финализирања и уређења, како би у идућој години простор био још лепши. Комеморативном скупу је присуствовала делегација СУБНОР-а са председником Покрајинског одбора Светомиром Атанацковићем и секретаром Миром Михајловић.

Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Мајевица

  • pedjaza каже:

    Narodi Bosne i Hercegovine su vrlo ćesto tokom istorije svoju slobodu plaćali velikim brojem žrtava. Tokom Drugog Svetskog rata, ovaj deo tadašnje Jugoslavije bilo je glavno poprište borbe Narodnooslobodilačkog pokreta, jer su se mnoge neprijateljske ofanzive upravo tu odvijale.
    U znak simbolike zbog količine prolivene krvi za slobodu Jugoslavije tokom NOR-a, zastava SR Bosne i Hercegovine je bila crvene boje sa umanjenom zastavom Jugoslavije u gornjem levom uglu. Ni jake fašističke horde, potmognute četničkim snagama, 13. SS Handžar divizijom i ustaškim crnim legijama, nisu mogle da unište jedinstvo i odlučnost nardoa ovog kraja da se bori za svoju slobodu. U zimu te mračne 1942. godine, kada je mnogima izgledalo da su fašisti nepobedivi, da se mnogo toga udružilo u nameri da slomi narodni antifašistički otpor oličen kroz partizansku borbu, bilo je onih koji su verovali u pobedu i slobodu i koji su svoje živote dali u nadi da to nije uzaludno.
    Tim herojima dugujemo ogromnu i večnu zahvalnost za sve ono što su učinili. Narod ovog kraja to nikada neće zaboraviti.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.