АКЦИЈА УДАРНОГ БАТАЉОНА ПИРОТСКОГ ПАРТИЗАНСКОГ ОДРЕДА У КРУПЦУ

Градски одбор СУБНОР-а Пирот је обележио акцију Ударног батаљона Пиротског партизанског одреда у ноћи 24/25. јул 1944. године у селу Крупац уз присуство чланова СУБНОР-а Пирот и мештана села Крупац.

У ноћи измедју 24 и 25. јула део Пиротског народноослободилачког одреда извршио је велику акцију у Крупцу и на железничкој станици Велики Јовановац ткз. “52”. Напад је био добро испланиран. Фашистима је прекинута је телефонска веза са Пиротом, а борци партизанског одреда тако распоређени да у исто време изведу обе акције.

У Крупцу је нападнута Бугарска фашистичка полицијска станица, протерани су полицајци, запаљена зграда општине са фашистичком архивом и зграда кметског намесника.

Други део одреда извршио је јуриш на железничку станицу Велики Јовановац ткз. “52” који је заробио 15 бугарских војника, одузео им је оружје и муницију.

Поводом горе наведених догађаја положено је цвеће на спомен плочу у селу Крупац и реализовано подсећање на поменути датум пригодним говором потпредседника СУБНОР-а града Пирота, Николе Божића, а минутом ћутања одата почаст свим погинулим и настрадалим у Крупцу, околини и у Другом светском рату.