КУЛТУРА СЕЋАЊА МЕШТАНА ГОЛЕМОГ СЕЛА

Најудаљенија месна заједница Града Врања, Големо Село, мало планинско село на граничној линији са територијом Града Лесковца, а која обухвата још шест насељена места, сваке године на себи својствен начин, обележава културу сећања на своје претке погинуле у претходним ратовима.

И ове је године у организацији МЗ и МО СУБНОР-а Големог Села, на челу са председником Новицом Станковићем, одата је дужна почасти свим погинулим мештанима у Првом светском рату (19), Другом светском рату (16) и НАТО агресији (3). На Споменику, испред основне школе, истакнуте су три спомен-плоче погинулим ратницима, а сеоска слава је и једини дан окупљања мештана Големог Села, коју они жељно ишчекују и вишеструко је искоришћавају.

Испред споменика погинулим ратницима одата је почаст минутом ћутања а цвеће су положила делегације: Месне заједнице, на челу са председницом Месне заједнице Јасминком Здравковић, СУБНОР-а Града Врања, на челу са председником, генералом Зораном Лубуром и Основна школа „20. октобар“, на челу са директором Зораном Јањићем. Присутнима се, пригодним говором, обратио генерал Зоран Лубура, честитајући славу и преносећи поздраве председника Скупштине СУБНОР-а Србије Мирољуба Стојчића, који није присутан овом обележавању из оправданих разлога. Он је изразио задовољство што мештани Големог села гаје културу сећања на све погинуле претке у минулим ратовима, подједнако, не делећи их зарад некакве идеологије, јер су они своје јунаштво и своју жртву дали бранећи своју земљу, свој крај, своју породицу. Генерал је посебан акценат ставио на значај обједињавања културе сећања, што се много година уназад чини у Врању.

Дружење је завршено славским послужењем, у просторијама „ЈУМКО Големо Село“ где вредно ради и остварује животну егзистенцију стотинак становника ове Месне заједнице, са жељом мештана да се и наредне године поново окупимо и достојно обележимо славу и парастос и присетимо се наших славних предака који извојеваше слободу у којој ми сада живимо, радимо и развијамо се.