Алексинац: МЛАДИ ЧУВАЈУ СЕЋАЊЕ НА СРПСКЕ ЖРТВЕ

Поводом Дана сећања на српске жртве у Другом светском рату, 21. октобар, у основној школи ,,Вожд Карађорђе“ у Алексинцу обележен је Јавним часом историје. Ученици VIII-2 одељења: Лена Миљковић, Миља Франета, Милица Костић, Нина Вуковић, Миња Грахли и Маша Јовановић припремиле су кратке али веома упечатљиве приказе страдања народа Мачве, стрељања цивила у Краљеву и стрељању ђака у Крагујевцу 21. октобра 1941. године. Свеје тобила одмазда немаца за страдале војнике у сукобу са партизанима када су за једног убијеног војника стрељали 100 а за рањеног 50 цивила. Циљ је био застрашивање народа Србије и убијање сваке воље за отпором.

Час је припремила наставница историје Ана Маркишић, унука Христине и Павла Маркишића, народног хероја из Сокобање, а истомсу присуствовали и други наставници ове школе.

Гост овог часа био је Мића Милојевић, секретар Удружења бораца народноослободилачког рата општине Алексинац који је похвалио ову акцију школе и навео да је важно да се ученици упознају и са важним догађајима и личностима у Другом светском рату на подручју општине Алексинац. Упознао је ђаке са неким од тих догађаја и значајним личностима које су их обележиле.

На крају Мића Милојевић је поклонио школи Монографију ,,Споменици ослободилачких ратова на подручју општине Алексинац” чији је и сам аутор.

21.10.2022