Крагујевац–Багремар: ЗАЈЕДНИЧКИ У СМРТ И ВЕЧНОСТ

Судбина се на нашим просторима често поигравала са људима без обзира на верску, национачну и партијску припадност. Уочи масовног злочина 21. октобра 1941. године, немачки фашисти уз помоћ својих верних слугу -љотићеваца, отпочели су хапшењима Јевреја, Рома, комуниста, скојеваца, заправо свих оних за које су сматрали да су опасни по њих. Све ухапшене (њих 122) затворили су у топовске шупе на Становљанском пољу (садашњем насељу Багремар) одакле ће их стрељати, како је у свој оперативни дневник записаo Паул Кениг, злогласни немачки мајор, шеф казнене експедиције (проглашен за ратног злочинца): „Увече ће се позади сабирног логора стрељати комунисти и јевреји који су били ухапшени 18. октобра, као и 53 осуђеника из месног затвора у Крагујевцу…“

И заиста, 20. октобра у вечерњим сатима отпочело је са стрељањем. Заједно су у смрт отишли Јевреји, Срби, Роми, комунисти, скојевци, демократе, радници, ученици, професори, сељаци, чиновници, доктори, адвокати, учитељи…браћа, чувени стрелац и стари ратник чика Мата Марковић са два сина, Ноах Шнерсон, Моша Ели и многи други.

Поводом годишњице од овог злочина уз присуство грађана, ученика, представника јеврејске заједнице на спомен обележје и гробницу стрељаних венце су положиле делегације Града Крагујевца, СУБНОР-а, музеја 21. октобар, јеврејске заједнице, месне заједнице, СНС-а и СПС-а. Након тога химне Израела и Србије извели су ученици ОШ „Трећи крагујевачки батаљон“.

После вишедеценијског трагања, Градски одбор СУБНОР-а је пронашао имена свих стрељаних и из својих средстава им подигао спомен плочу на којој су уписани сви стрељани као и објавио три издања књиге „Багремар, октобар 1941. године“ посвећене људима који су у смрт и вечност отишли заједно.

21.10.2020