Крагујевац: У СЛАВУ ОСЛОБОДИЛАЦА

Јединице НОВЈ у садејству са припадницима Црвене Армије продрле су у Крагујевац 20/21. октобар 1944. године и ослободиле га од немачких фашиста и њихових слугу. После три године на дан када је у Крагујевцу извршен злочин у Шумарицама, град је био слободан.

У знак сећања, поштовања и пиетета према ослободиоцима одата је пошта и положени венци на гробове и спомен обележја.

Прво је положен венац на гроб комесара из састава Петнаесте Мајевичке бригаде Плазибат Анте, који је погинуо 20. октобра 1944. године. Венце су положиле делегације СУБНОР-а и Скупштине града Крагујевца. Затим је на спомен обележје бораца Црвене Армије у Опорници одата пошта палим Црвеноармејцима као и на гробовима на Варошком и Палилулском гробљу. Венце су положиле делегације Скупштине града, СУБНОР-а Србије, Шумадије и Крагујевца, КАВК-а.

На гробницу народних хероја у центру Крагујевца где почива 48 бораца и хероја венце су положиле делегације Скупштине града, СУБНОР-а Србије, Шумадије и Крагујевца, СПС-а, као и чланови породица погинулих бораца НОВЈ.

Присутнима се обратио потпредседник СУБНОР-а Србије, академик пук. Жељко В. Зиројевић и истакао да се данас клањамо сенима слободара, свихз оних који су дали животе за отаџбину и да ни данас када се над нама надвијају тамни облаци нећемо поклекнути већ ћемо доказати своју спремност да као и много пута до сада, бранимо своју слободу и сваки педаљ наше земље.

За допринос у раду СУБНОР-а Србије, Повеља је уручена адвокатској канцеларији Нововић из Новог Пазара, коју је примио др Драган Р. Нововић, координатор за Рашки округ.

21.10.2022