Крагујевац: ВЕЛИКИ ШКОЛСКИ ЧАС

Као и сваке године, 21. октобар је дан сећања, на јесењи дан 1941. године када су немачки фашисти и њихове слуге стрељали на хиљаде Крагујевчана међу којима и 300 ученика Прве мушке гимназије и њихових професора од којих су неки попут народног хероја Милоја Павловића са гнушање одбили поклоњени живот, живи у срцима слободољубивих људи.

Крај спомен обележја стрељаним професорима и ђацима „Птица сломљених крила“ и хумки где почивају, положени су венци и одата пошта. Венце су положили, председница Владе Србије Ана Брнабић, Град Крагујевац, ученици Прве мушке гимназије, дипломатског кора, градова побратима, СУБНОР-а Србије,Шумадије и Крагујевца, многа удружења и чланови породица стрељаних.

Уз опело стрељанима које су извели свештеници Епархије шумадијске, пред више хиљада присутних изведена је поема „Земља“ писца Енеса Халиловића кроз коју се провлачи једна заједничка нит као прича о обичним људима и тешким временима. Ова крагујевачка трагедија према Халиловићевом виђењу догодила се онима који немају имена и презимена а који представљају све жртва па су због тога јунаци ове поеме безимених.

У протеклом периоду историјски тим ГО СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, предвођен академиком Зиројевићем и секретаром Лазаревићем неуморно истражује имена и презимена стрељаних и увек изнова проналази нова и нова имена јер је грех изоставити и једног стрељаног. У сарадњи са Спомен парком „21.“ и кустосима из музеја непрекидно се упоређују прикупљени подаци и на тај начин отржу се од заборава стрељани.

Значајно је напоменути да је присуство грађана било изузетно на овом традиционалном „Школском часу“.

21.10.2022