Војка: СВЕЧАНО ОТКРИВАЊЕ СПОМЕНИКА

У сремском селу Војка уз присуство мештана, потомака жртва фашизма овог места, представника Покрајинске владе Војводине, СПЦ-а, представника СУБНОР-а Војке, СУБНОР-а АП Војводине, СУБНОР-а града Новог Сада, СУБНОР-а Подунавља свечано је откривен споменик жртвама фашистичког терора. Владика Сремски Василије са свештенством из Војке и Старе Пазове обавио је уједно и освештење спомен обележја. Он је указао је да не смемо заборавити све жртве које су изгубиле живот у рату и да треба чувати ово спомен обележје као опомену да се злодела у свету не дешавају.

Испред иницијатора за подизање овог спомен обележја обратио се Слободан Милошевић, судија Врховног суда у пензији, који се захвалио свима који су се одазвали и присуствовали откривању и освештењу споменика. Споменик је подигнут под покровитељством Покрајинске владе Војводине. Он је подсетио на стравичан злочин који се догодио на Митровдан, 8. новембра 1943. године, када је усташко-фашистичка окупациона војска под Немачком командом октобра месеца 1943. године извршила је рацију у селу. Лица која су лишена слободе била су првобитно затворена у логор Сајмиште, да би у осмишљеној акцији младиће из Војке и једног из Белегиша, чија имене се налазе на овом спомен обележју из логора Сајмиште утоварили су у воз смрти. Код старе железничке станице Војка заустављен је воз где су стрељани и вешани. Фашистичка хорда овом акцијом над цивилним жртвама хтела је да заплаши народ Војке као и становништво у овом делу Срема да не помажу народно-ослободилачку борбу и да не пружају отпор окупатору. Међутим супротно томе становништво Војке и околних села још више су помагали НОБ не штедећи ни свој бес ни презир према злочинцима. Село је коначно ослобођено 22. октобра 1944. године.

Присутнима се у име Покрајинске владе обратио Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културно наслеђе, као и Јово Барошевчић у име СУБНОР-а АП Војводине.

Први венац положили су Славица и Никола потомци једне од жртва фашистичког терора – Николе Чобановића који је био стар 21 годину у време страдања. Венце су положиле и делегације Покрајинске владе, СУБНОР-а Војке, СУБНОР-а АПВ Војводине, СУБНОР-а града Новог Сада и СУБНОР-а Подунавље.

22. октобар 2022