БОРЦИ НОР-а – УВЕК ЗАЈЕДНО

Под слоганом „Борци НОР-а, увек заједно“, у организацији СУБНОР Београда и уз подршку градоначелника Београда Александра Шапића, у Београду је 21. октобра 2022. године одржана Шеста Конференција борачких организација 1941-1945.г. главних градова Република (сада држава) некадашње СФРЈ. Тема конференције била је „Заједничка борба против бујања различитих облика деловања фашизма“.

У раду 6. Конференције поред домаћина СУБНОР Београда, учествовали су и делегације САБА Загреба, ЗЗБ НОБ Љубљане, ОБНОР Подгорице, СУБНОР Бања Луке и Удружење „Јосип Броз Тито“ из Кочана (Македонија).

Делегације су стигле у Београд дан раније 20. октобра. Након што су смештене у хотел, у току дана заједно су са домаћинима положили венце на гробљу ослободиоца Београда и на споменик руском војнику. После подне сви делегати су били гости на Свечаној Седници Градског одбора СУБНОР Београда поводом 78.годишњице ослобођења Београда у 2. светском рату. На свечаној седници, председник СУБНОР Београда пуковник Бора Ерцеговац уручио је Повељу СУБНОР Београда Љубици Тадић дугогодишњем секретару СУБНОР Бања Лука.

Сутрадан 21. октобра, пре почетка 6. Конференције све делегације су посетиле Кућу цвећа и положиле венце на гроб Јосипа Броза Тита и Јованке Броз.

Шесту Конференцију је у својству председавајућег отворио председник СУБНОР Београда пуковник Бора Ерцеговац, који је иначе идејни творац ових Конференција, које се од 2015.г. одржавају једном годишње сваки пут у другом главном граду бивших Република. Након што је поздравио делегате, интонирана је некадашња химна Југославије „Хеј Словени“ и свечана песма СУБНОР Србије „По шумама и горама“, и минутом ћутања одата је пошта, палим борцима у НОР-у.

С обзиром да су све делегације месец дана радније добиле потребне материјале, делегати су једногласно усвојили дневни ред, Пословник о раду и Ток рада 6. Конференције.

Домаћин 6. Конференције пуковник Бора Ерцеговац, први је поднео реферат. Поред осталога он је упознао делегате са организационом структуром СУБНОР Београда, резултатима рада, проблемима са којима се сусрећу у раду, и другим питањима. Посебно је говорио о појавама фашистичког деловања у Београду и Србији и напорима СУБНОР Београда да се супроставе тим појавама.

Јулија Жиберт председница ЗЗБ НОБ Љуљбане, у свом излагању говорила је о раду и деловању организације у Љубљани.

Петар Рајић председник САБА Зaгреба у свом реферату, тежишно је говорио о проблемима који оптерећују њихов рад.

Радојица Радојевић, председник ОБНОР Подгорице, у свом излагању изнео је примере облика деловања фашизма у Црној Гори и истакао да се морамо енергично супроставити том злу.

Љубица Тадић, секретар СУБНОР Бања Луке поред осталога говорила је и о немогућности сарадње са борачком организацијом Босне и Херцеговине.

Георгије Николов, председник удружења „Јосип Броз Тито“ из Кочана у Македонији, упознао је делегате о неорганизованости борачке организације у Македонији.

Након уводних излагања вођа делегација, прешло се на дискусију у којој је учешће узело 14 делегата. Дискусије су биле веома конструктивне и квалитетне, дато је доста корисних предлога за даљу сарадњу.

Делегати су усвојили Одлуке о изгледу и врстама признања која ће убудуће додељивати Конференција.

На самом крају рада 6. Конференције, преседавајући пуковник Бора Ерцеговац предложио је текст Декларације као званичног саопштења 6. Конференције. Декларација је акламацијом усвојена,а затим су је вође делегација потписали и печатом оверили.

Бора Ерцеговац је предложио да домаћин 7. Конференције 2023. године буде СУБНОР Бања Лука, да тема 7. Конференције буде „Заједничко обележавање најзначајнијих догађаја из НОР-а на простору некадашње Југославије“. И ови предлози су једногласно усвојени.

Борци НОР-а – увек заједно!

20-21.10.2022.