АЛЕКСИНАЦ: СЕЋАЊЕ НА ВОЈКАНА МАТИЋА

Годишњица погибије припадника Војске Југославије Војкана Матића из Трњана, обележена је у среду 29. маја окупљањем и полагањем цвећа на локалном гробљу као и испред спомен плоче у центру родног села овог младића који је страдао у терористичком нападу 1998. године на Косову и Метохији.

Сећању на Војкана, који је бранећи своју отаџбину изгубио живот, осим родитеља, присуствовали су родбина, начелница за општу управу и друштвене делатности Ташана Јевтић, испред локалне самоуправе, представници СУБНОР-а као и његов ратни саборац капетан у пензији Владица Ђорђевић.

Овај младић је, након целодневних сукоба са терористима, са својим саборцима припремао кружну одбрану пред ноћ. Према Ђорђевићевим речима, војска је скинула опрему и почела да копа утврђење, у трави је негде била скривена, највероватније, експлозивна нагазна мина и тада је троје припадника наше војске смртно рањено, међу њима и Војкан, док је један изгубио ногу, а Ђорђевић као вођа групе тешко повређен.

Породица која сваке године, од те за њих несрећне 1998. окупи поштоваоце дела и лика Војкана Матића, рођеног 1977. године, спроводи у дело још једну активност која ће мештане Трњана и пролазнике подсећати на времена када се у одбрани своје отаџбине један њихов суграђанин храбро супроставио терористичким албанским групама. У центру насеља биће подигнута спомен чесма, а градњу финансирају родитељи.

У овој идеји Матићи неће бити сами, ту је и Удружење припадника херојске 549. моторизоване бригаде, локална заједница и друга удружења. То је и наш дуг према онима који су се нашли у вртлогу историјских догађаја и који су часно и поштено извршавали своје дужности и обавезе, без обзира како нам то изгледа са историјске дистанце након четврт века. Војкан је тада био припадник регуларне војске једне државе, међународно признате и легитимне да заштити границе. Он је страдао на путу према караули Морина, на Јуничким планинама, на граници између Савезне републике Југославије и Албаније.