Амбасадор РФ са борцима

СРЕЋАН ПУТ, АЛЕКСАНДРЕ ВАСИЉЕВИЧУ!

Амбасадор Руске Федерације  у Србији, Александар Васиљевич Конузин,  завршио је дипломатски мандат у нашој земљи, опростио се са многим званичницима, а посебно је пожелео да се, како је рекао, састане са партизанима из Другог светског рата, ветеранима НОБ и НОП. И сусрет је одржан у петак предвече, 14.септембра, у препуној дворани СУБНОР-а у Београду.

Отварајући импозантни скуп, председник Републичког одбора проф.др Миодраг Зечевић је изразио захвалност амбасадору Конузину за пријатељску сарадњу и разумевање и признавање непорециве улоге српских и југословенских бораца кроз одлучну борбу партизанских бригада и народно-ослободилачке војске у сламању хитлеровских и осталих нацистичких хорди и њихових помагача.

Искусни дипломата Александар Васиљевич је у надахнутом говору подсетио на најважније детаље из своје очигледно успешне мисије у Србији на приближавању две државе и народа, излагао је о традиционалном вековном пријатељству и сарадњи Руса и Срба током Првог и Другог светског рата, нагласио да у његовој земљи ветеране из борби за ослобођење од варварских окупатора изузетно поштују, о учењу младих поколења да још дубље развијају патриотизам и свакодневну приврженост отаџбини. Конузин је такође подвукао значајну и свеобухватну сарадњу борачких организација две државе у заједничком интересу народа да везе у привреди и осталим значајним делатностима буду на узлазној питањи – како је то прецизирано и у недавном успешном договору у Сочију председника Николића и Путина.

Са задовољством могу да кажем, нагласио је Конузин, да ће мом колеги на месту амбасадора у Београду бити посебно задовољство да настави продубљавање контаката на траси која је прецизно зацртана на узлазној линији.

На крају скупа, који је протекао у изразито пријатељској атмосфери, проф.др Миодраг Зечевић је уручио амбасадору Александру Васиљевичу захвалницу СУБНОР-а Србије и пригодан симболичан поклон као сећање на боравак у нашој земљи.

И генерал Љубиша Стојимировић, као председник Клуба генерала и адмирала, колективног члана борачке организације, предао је амбасадору Конузину књигу о свим славним официрима наше армије.

Одлазећи амбасадор Руске Федерације, емотивно дирнут, примио је од посетилаца пригодне знаке сећања, а многи су желели и да снимком овековече заједнички опроштајни сусрет у Београду у просторијама борачке организације Србије.