САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 870870Укупно посета:
  • 2666604Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ВЕЛИКИ ЧАС ИСТОРИЈЕ

Делегација Републичког одбора СУБНОР-а Србије боравила је у радној посети Пчињском округу.

Председник Републичког одбора проф. др Миодраг Зечевић, потпредседник др Бранислав Поповић и члан Председништва Душан Чукић посетили су 13. и 14. септембра Сурдулицу, село Масурицу, Власину, Црну Траву и Врање, где су са члановима организације и представницима месних власти разговарали о даљим програмским акцијама СУБНОР-а и што чвршћој сарадњи у неговању традиције народно-ослободилачке борбе и тековина антифашизма који се доказао и добио признање и у светским оквирима због активног учешћа у сламању нацистичке авети и свим покушајима да се признавањем колаборациониста негирају славни НОБ и НОП у Другом светском рату.

Сви учесници у разговорима су потврдили тај непорециви пут и одали признање руководству организације на свакодневној активности и чврстим дореченим акцијама у интересу чланства, али и даље будућности наше земље на принципима антифашизма, националне равноправности и родољубља.

Масурица, недалеко од Сурдулице, обележила је трагичне дане у септембру 1943. кад су окупаторски зликовци из фашистичке бугарске солдатеске на најбруталнији начин, не бирајући узраст и пол, зверски дотукли 74 недужна становника у селу које је и по пољопривредном задругарству и уопште напредним идејама одударало. Током Другог светског рата још 27 мештана је погинуло, а Масурица је и у време ослободилачких борби у Првом светском рату изгубила преко 70 људи. То су за невелику средину огромни губици, правцати геноцид.

Садашњи житељи Масурице и околине не заборављају прошлост, окупљају се масовно и одају почаст на сеоској утрни, између новоподигнутих кућа, испред спомен обележја на месту где су злотвори спроводили крвави пир. Увече, 12. септембра, запаљена је логорска ватра и евоцирана су сећања на ближу и даљу родбину, а сутрадан је на истом месту одржан прави правцати час историје коме се присуствовала и деца из школе ”Јован Јовановић Змај”.  Потресном причом из времена рата и о даљем путу у коме нико не би смео посебно на децу да подигне злокобну каму, ређали су се говорници, а и председник Општинског одбора СУБНОР-а у Сурдулици, Драгољуб Манић, подсетио је да српски народ никад није ратовао другачије него да само брани своју нејач и слободу.

На листовити споменик са именима убијених у Масурици, у време фашистичких бугарских оргија, положени су венци бораца, међу њима и Републичког одбора Србије,  представника околних места, владајућих партија у окружењу СПС и СНП, школа, појединаца.

У Врању је делегација Републичког одбора раговарала, у добро опремљеним просторијама у самом центру града, са члановима Окружног и Градског одбора и председницима општинских одбора из Пчињског округа. Најпре је веома детаљно и убедљиво информисао председник Окружног одбора Бранко Николић, а потом и председник Градског одбора Божа Илић, а о раду и проблемима говорили су и остали чланови руководства. Импресивно су деловали детаљи о веома доброј посећености и савременој опреми организације у Врању и успешној сарадњи са органима власти и војске и осталих државних институција. Интересовања има и међу млађом популацијом, свечаности бораца се не одржавају без присуства омладине. Проблема има у раду организације у Прешеву.

Председник др Миодраг Зечевић је посебно подвукао да је југ Србије традиционални стуб антифашизма, али да се борба за омасовљење и осамостаљивање организације у економском смислу путем настојања да се борцима врати незаконито одузета имовина мора свакодневно водити, као и против наметнутих ставова о признавању колаборациониста из Другог светског рата као равноправних тобоже учесника у сламању хитлеровске солдатеска.

На састанку у Врању је посебно говорено о модернизацији организације, посебно у информисању које централни медији у Београду упорно спутавају. Због тога је истакнут свакодневни значај сајта, портала на Интернету, који све успешније обавештава и чланство и све заинтерсеоване било где да се налазе о акцијама, циљевима и борби СУБНОР Србије у данашњим условима да се антифашизам као најпризнатија идеологија у свету никад не може да потре.

Председник Окружног одбора Бранко Николић је, уз опште одобравање, уручио проф. др Миодрагу Зечевићу признање што је од угледне научне установе у САД добио, као истакнути стручњак у области права и историје, звање ”личност године 2012”.

Делегација СУБНОР-а Србије имала је и веома конструктиван сусрет у Општини Врање, где је заменик председника Синиша Митић информисао о правцима развоја краја и даљој успешној сарадњи са борачком организацијом.

  

  

  

 

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.