АНТИФАШИСТИЧКИМ МЕМОРИЈАЛОМ ОБИЉЕЖЕНЕ 82 ГОДИНЕ ОД КРВАВЕ БИТКЕ У ХАН ПИЈЕСКУ

На Спомен-обиљежје за 59 партизана погинулих на данашњи дан 1942. године у Пјеновцу код Хан Пијеска положени су вијенци и организован је Антифашистички меморијал, којим су обиљежене 82 године од битке у којој је Прва пролетерска бригада забиљежила највеће губитке мјесец дана након оснивања у Рудом.

Предсједник СУБНОР-а општине Хан Пијесак Љубо Делић посјетио је окупљене на догађај када се Пети батаљон Прве пролетерске бригаде смјестио у Пјеновац, заједно са водом из Бирчанског партизанског одреда и једним бројем бораца из Романијског партизанског одреда док је трајала Друга непријатељска офанзива.

Делић је нагласио да су јаке њемачке снаге од неколико пукова, дивизија и седам домобранских сатнија покушавале затворити обруч око партизанских јединица и уништити их на потезу од Вареша преко Олова, Хан Пијеска до Сарајева.

У току тог партизанског извлачења из окружења бројне смучарске јединице из правца Малог Поља и Врабачке извршиле су удар на партизане и за кратко вријеме убиле 59 пролетера.

Преостали дио партизанских јединица у једној колони је кренуо према Олову, а другој батаљон према Грабљивим њивама код Вогошће, гдје се спојио са остатком Прве пролетерске бригаде.

Помоћник министра за ресор борачко-инвалидске заштиту Републике Српске Небојша Видаковић рекао је Срни да је данас полагањем вијенаца одата почаст припадницима Прве пролетерске ударне бригаде страдалим у Пјеновцу и да у сваком случају треба чувати сјећања на такве догађаје који су били брана фашизму и претходили стварању слободе на овим просторима.

Начелник општине Хан Пијесак Слободан Ђурић, поздрављајући окупљене, изразио је задовољство што су данас на мјесту страдања пролетера присутни људи из свих крајева бивше Југославије, те додао да се нада да ће наредне године бити још више људи.

„Ови људи нису заборављени, а настрадали су за своје идеале, које нема нико право да исправља, али треба да дођемо на ово мјесто које треба да служи за окупљање, за подсјећање на оно што су преживјели народи БиХ када су били сви заједно и да је то једини прави пут да идемо сви заједно напријед“, рекао је Ђурић.

Деведесеттрогодишњи Албин Пиберник из Словеније, који је као једанаестогодишњи дјечак са мајком Јулком преживио страдање пролетера у јануару 1942. посјетио је данас Пјеновац и вратио сјећање на дане у којима су се људи, бјежећи од надмоћнијег и бројнијег непријатеља, за живот борили у условима јако ниских температура и сњежних сметова.

Он је рекао за Срну да је то било страшно вријеме и да је боље да новије генерације не чују о тим страхотама, које су партизани доживљавали у том удаљеном шумовитом предјелу.

„Три-четири пута сам већ био у овом мјесту и пожелио сам да будем и данас. Сјећам се да сам са мајком био смјештен у веома топлој кући, да смо нас двоје мало закаснили, а да смо десетак минута прије кренули из куће вјероватно нас не би било“, присјетио се Пиберник.

Он је рекао да га је данас изненадило лијепо вријеме и пуно људи окупљених код Спомен-обиљежја погинулим пролетерима, који поштују тадашњу револуцију и Народноослободилачки рат народа бивше Југославије.

Олга Стоиљковић Трифуновић из Секције Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде из Београда, рекла је да представници овог удружења долазе у Пјеновац сваке године и да је то дио његовања традиције Народноослободилачког рата 9142-1945. године, јер сматрају да је то њихова обавеза.

Она је подсјетила да су међу пролетерима који су страдали у овом мјесту била и три народна хероја Милан Илић Чича Шумадијски, Миланче Павловић Шиља и Славиша Вајнер Чича Романијски.

Предсједник Удружење антифашистичких бораца НОР-а Олово Наил Топић дошао је у Пјеновац са девет чланова овог удружења чији представници долазе већ неколико година да одају пошту страдалим пролетерима у Пјеновцу.

Члан Антифашиста Центар Сарајево Сејо Лисак дошао је са 20 пријатеља у Пјеновац, гдје су, према његовим ријечима, у јануару 1942. Нијемци изненадили партизане далеко бројнијим јединицама

„Сви скупа одајемо почаст тим људима“,истакао је Лисак.

Вијенце на Спомен обиљежје у Пјеновцу положили су делегација Министарства рада и борачко-инвалидске заштите и СУБНОР-а Републике Српске, делегација Секције Прве пролетерске бригаде из Београда, делегација СУБНОР-а и општине Хан Пијесак, представник Амбасаде Русије у БиХ.

Вијенце су положили и делегација братске општине Аранђеловац, делегације СУБНОР-а Пале, САБНОР-а Кантона Сарајево и општине Центар Сарајево, Удружења антифашистичких бораца НОР-а Олово и делегација Савеза антифашиста Илијаш.

Антифашистички меморијал „Пјеновац 2024“ организовао је Општински одбор СУБНОР-а уз помоћ општине Хан Пијесак.

Извор: ГЛАС СРПСКЕ