Апатин

УВЕК У СТРОЈУ СЛОБОДЕ

Учешћем више стотина грађана, бораца народноослободилачког рата, ученика школа, многобројних званица и гостију, војске Србије, Председника СУБНОР-а Војводине и потпредседника РО СУБНОР-а Србије Светомира Атанацковића, представника Амбасаде Руске Федерације Антона Битјука, са посебним пијетотом и уважавањем поздрављен је дугогодишњи председник општине Апатин др Живорад Смиљанић и одборници Скупштине општине Апатин.

Велики број учесника, положио је венце и цвеће на централни споменик и на бисте народних хероја, као и спомен плочу жртава одбрамбеног рата 1990.-1999. године. Посебно је значајно да су као гости били присутни ОО СУБНОР-а Сомбора, Суботице, Бечеја, Удруге антифашистичких бораца и антифашиста Осијека, Белог Манастира, Борова.

Обележавајући годишњицу слободе, одаје се пошта и неизрецива захвалност борцима и жртвама фашистичког терора, који су своје животе уградили у темељне вредности мира и слободе и омогућили данашњим и будућим генерацијама да буду у животу, да се изворни антифашизам подмлађује. Њихови потомци имају педигре, на који могу да буду само поносни. Сигурно да унуци неће срушити и рушити оно што су им дедови створили.

СУБНОР Апатина и његово чланство доследно је у програмским активностима на очувању и неговању традиција и тековина ослободилачких и одбрамбених ратова Србије, посебно НОР-а и величанствене антифашистичке борбе 1941.-1945. године. Као лотосов цвет и његова неописива лепота, као његове латице чисте и сјајне, СУБНОР те активности умива сваки дан уз пуну помоћ и разумевање локалне самоуправе.

Апатинци су, на свечаној академији, приредили и богат уметнички програм у част дана слободе