САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 850533Укупно посета:
  • 2634021Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗНА СЕ КО ЈЕ СЛОМИО ФАШИЗАМ

У препуној сали Дома војске, свечаном песмом „Партизан сам тим се дичим“ почела је академија поводом 68. годишњице ослобођења Новог Сада у организацији СУБНОР-а Војводине и Градског одбора.

Свечану академију, поздрављајући борце НОР-а, драге госте (чланове Председништва СУБНОР-а Србије, др Мирољуба Васића и Душана Чукића), представницу Амбасаде Руске Федерације Јелену Горшкову, представнике Војске Србије на челу са мајором Радомиром Дунђером, представнике социјалистичке омладине града Новог Сада и поштоваоце Народноослободилачке антифашистичке борбе, отворио је председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић:

„Подсећањем на 23. октобар 1944. датум уписан у историју народа вишенационалног Новог Сада, у нашим мислима су сви они који дадоше животе да би престао крвави терор над недужним становништвом, од крваве новосадске рације у јануару 1942. године мађарског фашистичког окупатора и свих других злодела, депортација, хапшења, пребијања и упућивање у злогласне логоре смрти широм Мађарске и Немачке из којих се већина никада није вратила. Све до 23. октобра 1944. године кад је у Нови Сад стигла слобода ношена јуришима здружених снага Црвене армије СССР-а и војвођанских ударних 7. 8. и 12. бригаде, док је жестоке борбе у самом граду водио новосадски народноослободилачки партизански одред.

Данас, 68 година после, борци НОР-а изложени су, заједно са грађанима, мноштву лажи, превара и фалсификата. Све је већа упорност потомака колаборације, па чак и оних који то нису, да омаловаже и фалсификују историју и историјске чиоњенице. Нико у Србији, нити било, не може оспорити допринос партизанске народноослободилачке војске у победи и сламању фашизма. То нам говоре и упозоравају у октобру посећена многа стратишта, са небројеним жртвама фашистичког терора и домаћих сарадника четника, љотићевог збора, Недићеве војске и полиције, ту су Бањички логор, Јајинци, Шумарице у Бечеју, Суботици, Србобрану и многим другим местима.

Немогуће је и бесмислено да се сваком променом власти у земљи Србији мења и историја и историјске тековине зарад одрживости на власти или бар у њеном крилу. Власт не може да мења историју која је исписана крвљу бораца НОР-а и недужног народа у времену догађања. Борци НОР-а, њихови потомци и поштоваоци, морају више збијати редове и спречавати фалсификовање историје, ма ко био инспиратор.

Мора се стати на пут појединим медијским кућама, посебно РТС – или тзв. сервису грађана, на челу са директором Тијанићем, који је имао упориште у претходној владајућој гарнитури, да новцем грађана од незаконите претплате, финансира снимање некаквих мегаломанских ТВ серија, попут „РАВНЕ ГОРЕ“ и величања четника и Драже Михаиловића насупрот партизанском народноослободилачком покрету. Заборавља Радош Бајић или не зна шта су биле „црне тројке“ и слово „З“, посебно у његовом крају, шта су чинили четници у Друговцу и другим местима широм Србије.

Посебно желим да поздравим, младе, из социјалистичке омладине, који су нас почаствовали својим присуством, а такође ми је жеља, да убудуће буде младих и из других странака и партија, који поштују тековине НОБ-е.“

О учешћу у ослобођењу града Новог Сада говорио је истакнути борац Мита Бугарски.

На академији је изведен и богат уметнички програм уз учешће ученика школе „Жарко Зрењанин“ и ансамбла народних игара и песама „Вила“ из Новог Сада“.

[nggallery id=28]
Print Friendly, PDF & Email

3 реаговања на Нови Сад

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.