САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 849540Укупно посета:
  • 2632321Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СУСРЕТ  ЗА  ДОГОВОР

Има много разлога и повода, посебно потребе и могућности, за сарадњу СУБНОР-а Србије и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске.

Ово је речено на састанку руководстава две организације, одржаном у Апатину, поводом договора о даљим контактима у интересу чланства и ширења фронта антифашиста у времену кад се у свету поново надвио злокобни дух неонацизма који је већ досад нанео много лошег човечанству.

Делегацију СУБНОР- а Србије сачињавали су председник проф. др Миодраг Зечевић, председеник Покрајинског одбора Света Атанацковић и чланови Председништва Драган Вучићевић и Душан Чукић.

У делегацији Хрватске налазили су се председник САБА Ратко Маричић, председник Међународне комисије Иван Фумић и чланови руководства Никола Опачић и Никола Узелац.

На почетку скупа су учеснике попздравили домаћини из Општинског руководства СУБНОР-а Апатина, Стево Драча и Раде Медић, упознавајући их, поред осталог, о раду организације, наводећи при том да су по завршетку Другог светског рата овај део Бачке попунили досељеници са подручја Лике и Баније. Многи од њих су носиоци Партизанске споменице 1941. и осталих цењених одликовања добијеним у тешким биткама за слободу народа од окупаторског јарма и квислиншке власти. Спремно су се, без обзира на то што горштачке руке нису навикле на војвођанску ораницу, укључили у социјалистичку изградњу и убрзо постали орни чувари своје нове груде.

Бачка средина са дубоким пијететом чува партизанску традицију и на сваком кораку одаје почаст народним херојима, првоборцима и другим учесницима славног народноослободилачког покрета, што је видно по низу споменика у центру места где су и јунацима из Другог светског рата делегације Србије и Хрватске указале почаст полагањем венаца.

У центру Апатина је постављен леп споменик Николи Тесли не само као великом и признатом научнику светског гласа, већ и као Личанину чије је име у току прослављене НОБ носила поносно Шеста личка пролетерска дивизија.

Председник СУБНОР-а Србије проф. Др Миодраг Зечевић је током разговора обавестио госте из Загреба о раду наше организације, основним тренутним акцијима везаним за омасовљавање и изборе, повратак имовине и поступке да се пред судом правно рехабилитују жртве фашистичког и квислиншког терора током Другог светског рата, као и о опсежној међународној сарадњи и успесима на пољу информисања – посебно путем портала на интернетској мрежи са преко 100.000 посетилаца само за последњих 11 месеци и листа ”Борац”.

И председник САБА, Ратко Матичић, говорио је о раду те антифашистичке организације у Хрватској, наглашавајући да се против неонацистичких појава и  настојања не треба да супротстављају само борачке организације, то је проблем са којим се, у свакој средини, енергично морају да ангажују све друштвене и државне структуре.

Делегације је примио и председник општине др Живорад Смиљанић и у дужем пријатељском разговору информисао о веома успешном развоју Апатина и околине, где су посебан акценат ставили на социјална питања и школовање младих за нове кадрове који су већ показали знање на новим радним местима по завршетку обуке.

Општина Апатин већ годинама, иначе, доказује изврсну сарадњу и поштовање према борачкој организацији. Због тога је председник СУБНОР-а Србије, проф. др Миодраг Зечевић, уручио председнику Апатина, др Живораду Смиљанићу, признање ”ВЕЛИКО ХВАЛА” борачке организације наше државе.

[nggallery id=43]
Print Friendly, PDF & Email

Једно реаговање на Апатин

  • pedjaza каже:

    Razvijanje saradnje izmedju antifašistilkih i boračkih organizacija Hrvatske i Srbije je od izuzetno velikog značaja za promociju tekovina NOR-a i antifašističke borbe na području regiona Balkana. Time se na praktičan način podstiče saradnja i u svim drugim oblastima, pa ovaj gest drugova iz OO SUBNOR-a Apatina zaslužuje sve pohvale.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
13°
Сунчано
07:1015:58 CET
УтоСреЧет
15/2°C
13/3°C
13/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2020. износи 1.000 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2020.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.