Апатин

ДАН СЛАВЕ И ЧАСТИ

Дан ослобођења општине Апатин, обележен је Свечаном седницом Скупштине општине у Великој сали Дома културе. Програму су, поред представника друштвено-политичког живота и грађана апатинске општине, присуствовале бројне званице.

Председник општине,др Живорад Смиљанић, је говорио о значајном датуму осврћући се на херојску борбу до ослобођења у Другом светском рату. Потом је приказан филм под називом „Деценија Апатина 2004-2014“ у продукцији локалне телевизије. Филм говори о најважнијим инвестиционим улагањима у наведеном периоду у свим насељеним местима и актуелним пројектима, развоју апатинске општине и друштвеном животу. У изградњу Апатина у последњих десет година, захваљујући локалној самоуправи, уложено је преко 16,5 милијарди динара.

Традиционалне Октобарске награде, највише признање које се додељује за постигнуте резултате у разним областима, добило је укупно петнаест појединаца, привредних колектива и институција.

У културно-уметничком делу програма је одржан концерт под називом „Песма у част љубави“ уз оперске диве, сопрана Зорице Белић и мецосопрана Јадранке Јовановић.

Бројне делегације су положиле венце на спомен-обележја борцима у народноослободилачким ратовима 1941-1945. и ратовима 1991-1999. године. На Споменик погинулим црвеноармејцима цвеће је положила представница Амбасаде Русије у Београду. Цвеће на спомен-бисте положили су ученици Основне школе „Жарко Зрењанин“. Венац је, по традицији, положила и делегација Савета социјалистичке омладине општине Апатин.

Стево Драча, председник СУБНОР-а општине Апатин, говорио је о историјском октобарском датуму, када су партизанске јединице 51. дивизије народноослободилачке војске у садејству са јединицама славне Црвене армије протерале фашистичког окупатора и ослободиле град и општину. На Градском гробљу у Апатину и на месном гробљу у Пригревици, положено је цвеће на гробове погинулих бораца у ратовима 1990-99. године, а у свим насељеним местима положени су венци на спомен-обележја.