Апатин: 78. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

У организацији СУБНОР-а општине Апатин и уз подршку локалне самоуправе обележена је 78. годишњица ослобођења Апатина у Другом светском рату.

Бројне делегације и гости са обе стране Дунава и Дрине, су се на позив општине Апатин и општинског одбора СУБНОР-а окупили на платоу испред Општинског културног центра како би обележили Дан ослобођења општине Апатин. Међу њима представници Војске Србије, СУБНОР-а АП Војводине, амбасаде Руске федерације у Србији, СУБНОР-а града Новог Сада, Сремске Митровице, Сомбора СУБНОР-и општина Пећинци, Инђије, Удружење 6-те Личке дивизије, те антифашистичка удружења из Вуковара, Брчког, Сребреника и многи други.

Након полагања цвећа и венаца на спомен обележја хероја и ослободилаца, делегације су се упутиле у Дом културе где је уз уметнички програм уприличена свечана академија у склопу које је уручена награда 24. октобар за највећи допринос у области хуманитарног рада. Присутне је на почетку свечане академије поздравила председница општине Апатин Дубравка Кораћ, док се након краћег уметничког дела програма публици у сали обратио и председник СУБНОР-а општине Апатин Стево Драча. Он је посебно захвалио локалној самоуправи на пруженој подршци као и свим гостима који су се одазвали позиву СУБНОР-а Апатина да својим присуством увеличају обележавање Дана ослобођења Апатина од фашизма у Другом светском рату. Нагласио је значај неговања Културе сећања као цивилизацијског и људског дуга према генерацијама које су своје животе уградили у темеље слободе, напретка и својим примером показали да добро само борбом побеђује зло.

У свом обраћању Јово Барошевчић, председник СУБНОР-а АП Војводине похвалио је рад СУБНОР-а општине Апатин и сарадњу коју има са локалном самоуправом наглашавајући да позитивна пракса сарадње треба да буде пример и путоказ за све општине и градове у АП Војводини.

Дружење је настављено у Пригревицу, насељу у близини Апатина познато између осталог и по Спомен библиотеци која је изграђена 1967. године ради сећања на страдале у Другом светском рату. Тако планско грађено здање има посебно одељења за одрасле и децу, читаоницу и централни део, где главно место заузима књига у бакарном повезу, у којој су на посебној врсти папира руком исписана имена 967 пострадалих учесника Другог светског рата са подручја Лике, Кордуна и Баније, чије су породице у колонизацији из тих делова Хрватске се настанили у Пригревици. Књига је значајна и по томе што је књижевник Бранко Ћопић, иначе доживотни председник библиотеке у Пригревици, руком исписао стихове: “Доћи је нова младост доњети нове дане и наставити наше пјесме не допеване у живој варти исковане“. Ћопић је у Пригревицу долазио сваке године на Дан Пригревице – 9. мај Дан победе у Другом светском рату.

24.10.2022.