ВРАЊЕ ПАМТИ ХУМАНОСТ

Са великим поштовањем Врање је испред споменика „Жене Шкотске“ одало пошту хуманости и пожртвовању Шкотске докторке Изабел Емсли Хатон са још 11 лекара и 40 медицинских сестара које су октобра 1918. године, у немогућим условима, обновиле и организовале болницу у Врању. Био је то наставак пружања помоћи рањеницима са Солунског фронта и становницима Врања у коме је, у то време, владао пегави тифус и шпанска грозница.

Амбициозна и млађана др Хатон успела је да од старе касарне у Врању направи болницу и тиме најави озбиљан развој болнице у нашем граду. Приликом одласка из Врања, 16. октобра 1919. године, жене Шкотске оставиле су сву опрему коју су користиле за збрињавање ратника и локалног становништва. Оно по чему су биле препознатљиве била је њихова сива одећа па су их врањанци од милошта звали „наше мале сиве препелице“.

У знак сећања и захвалности Град Врање је подигао пристојан споменик „Женама Шкотске“ испред Дома здравља у Врању а име племените докторке Изабел Емсли Хатон данас поносно носи Медицинска школа у Врању.

О хероинама које су лечиле рањене војнике и локално становништво говорио је Дејан Тричковић, председник скупштине града. Он је истакао да су храбре жене шкотске поставиле темеље здравственог система у Врању. „Ууправо због тога, наша је обавеза, да са дубоким поштовањем памтимо славна имена докторке Хатон и њених сарадница из „Болнице жена Шкотске“.

Присутнима се обратио и др Саша Ђорђевић директор здравственог центра Врање. Он је нагласио да је „ Докторка Изабел ЕмслиХатон освојила Врање срцем, чашћу и великом жртвом за овај народ“

Почаст „Женама Шкотске“ одата је минутом ћутања и полагањем венаца и цвећа. Венце и цвеће су положили др Дејан Тричковић, председник Скупштине града са сарадницима, делегација Министарства одбране и Војске Србије, Полицијске управе Врање, Државни секретар Зоран Антић, делегација општине Младеновац, делегација Здравственог центра Врање, делегација Медицинске школе „Др Изабел ЕмслиХатон“ Врање, делегација СУБНОР-а града Врања и делегација Удружења потомака ратника.

У културно-уметничком програму наступиле су ученице Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и ученици Медицинске школе др Изабел ЕмслиХатон у Врању.

У обележавању овог значајног догађаја и сећању на хероине великог рата учествовао је вечлики број чланова Градског одбора СУБНОР-а Врања.

Зоран Лубура

24.10.2022.