Бешка: ДАН ОСЛОБОЂЕЊА

МУ СУБНОРБешка уз подршку локалне самоуправе обележили су Дан ослобођења овог места од фашизма у Другом светском рату.

Традиционалним полагањем цвећа и венаца одата је пошта борцима НОР-а и жртвама фашизма овога питомог, а многострадалног сремског места. Првом светком рату мештани Бешке нашли су се међу првима на удару Аустроугарске. у одмазди која је спроведена 1914. убијено је више цивилиа међу којима и српска сликарка Даница Јовановић. У току Другог светског рата погинуло је 59 мештана, а 69 су пали као жртве фашизма.

Окупљене је поздравио Петар Грбић испред СУБНОР-а Бешке који се посебно захвалио локалној самоуправи на разумевању и што је у живот вратила традицију обележавања дана ослобођења Бешке од фашизма, истичући да је Бешка једно од места где се на делу показује разумевање локалне самоуправе за овакве манифестације којима се негује Култура сећања. Он је уједно подсетио да је Бешка ослобођена касније у односу на Инђију и Нови Сад јер су се овде у виду џепа задржале немачке окупационе снаге и пружале жесток отпор који је напокон сломљен 25. октобра 1944. године. Скуп је посебно поздравио Новица Темуновић, председник Месна заједнице Бешка, који се захвалио свима коју се одазвали да својим присуством искажу поштовање према генерација које су положиле живот за слободу.

Скуп су поздравили представници СУБНОР-а АП Војводине који су истакли значај неговања Културе сећања, као и напоре и резултате СУБНОР-а на подручју општине Инђија који остварујући добру сарадњу са локалном самоуправом успешно реализују све задатке и програмске циљеве СУБНОР-а.

25.10.2022.