АНТИФАШИСТИ ЕВРОПЕ УЈЕДИЊЕНИ ПОД ЈЕДНОМ ЗАСТАВОМ

У организацији Међународне федерације антифашиста – ФИР-а, а под покровитељством председника Републике Србије, СУБНОР Србије био је домаћин Конференције антифашиста Европе која се одржала у Београду (Хотел „М“) од 23-25. октобра 2022. године под геслом “Антифашизам данас и опасност од десничарске политике у Европи“

На отварању Конференције посебно су поздрављени др Младенко Цолић и Драгослав Димитријевић-Бели борци народноослободилачког рата и учесници у завршним операцијама ослобођења Београда, Србије и Југославије, као и Миленко Чекић почасни председник удружења логораша Јасеновaц и сам дете логораш. Скупу су присуствовали и Данијела Бјеља из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, председник Савеза удружења пензионера, народни посланик др Андреја Савић, народни посланик Золтан Дани, испред Криминалистичко-полицијског универзитета-проф. Др Ненад Радовић, представник МО генерал потпуковник Радовановић, председник Савеза Јерејских општина у Србији господин Албахари као и представници колективних чланова СУБНОР-а Србије и чланови Председништва.

Представници антифашистичког фронта из (Италије, Португала, Мађарске, Холандије, Немачке, Норвешке, Румуније, Грчке, Словачке, Белгије, Русије (преко видео линка), Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, и домаћина Србије), провели су три дана у веома конструктивним дебатама и скицирању планова за активно деловање против највећег зла које је човечанство икада доживело, наци-фашизма.

Иако војнички побеђени пре 80 година, ретроградни политички елементи којима је одавно место на сметлишту историје поновно све очигледније пружају своје отровне пипке у политикама и системима многих европских земаља.

Скуп антифашиста отворио је председник ФИР-а господин Вилмош Ханти који оценио је да је прави тренутак за овакву конференцију када се јављају нове претње од десничарске политике у Европи.

„Отклањамо називе улица, лажно се представља Други светски рат, као и догађаји који су претходили и следили. Холокауст се представља тако да се не помиње друштвено окружење у којем се десио, не осуђује се фашистичка политика. Ми смо дошли до тога да не учимо из прошлости“.

Поздравивши присутне председник СУБНОР-а Србије генерал–мајор Видосав Ковачевић, у уводном обраћању, истакао је да очекује једну конструктвну и садржајну расправу, па и различита мишљења, у наступима и дијалогу, уз чување стеченог пријатељства међу нама и јединства ФИР као организације која нас окупља. Председник Ковачевић даље је рекао: „Те давне 1945. године, пре 77 година војнички је побеђено највеће зло у двадесетом веку које се звало нацизам и фашизам. Победило га је ДОБРО које се звало и данас тако зове, антифашизам.

По мом скромном мишљењу, док смо славили победу доброг над злом, величали победнике у Другом светском рату и истицали страшне злочине које су учинили поражени ствари су биле јасније и постојала је једна морална вертикала као путоказ за будућност, за очување слободе и вредности за које су се наши преци борили.

Проблеми настају, у последње три деценије, а можда више, када смо престали да славимо победу доброг над злом, ту пре свега мислим на парламенте, владе и државну администрацију код нас у Србији, поуздано знам и у региону, а усуђујем се рећи и у Европи.

Тада долази до ревизије историје. Они који су чинили страшне злочине у Другом светском рату покушавају на све начине да сакрију трагове тих злочина, они који су били поражени упорно се гурају у строј победника, а ми антифашисти који смо били победници у том рату неоправдано смо скрајнути на маргине држава и друштва и онемогућени да славимо ту величанствену победу уз помињање и огромних страдања у Другом светском рату.

Ми као борачка и антифашистичка организација у Србији са великим задовољством истичемо да данас имамо пуну подршку државе Србије и председника Србије, који је прошле године био покровитељ велике манифестације поводом обележавања 80 година устанка у Србији и Југославији под називом ДА РАТА ВИШЕ НЕ БУДЕ, у којој су неки од вас и учествовали, а председник Србије је прихватио да буде покровитељ и ове наше Конференције данас, шаљући нам свог изасланика госпођу Сузану Пауновић која је данас са нама.

Пре три дана, на дан ослобођења Београда, председник Србије је примио борце учеснике Народноослободилачког рата и нашу делегацију.

Сретењски орден са којим је наша организација одликована од стране председника Србије поводом 70 година постојања и рада 2018. године било је велико признање за наш рад, али и чињеница да сада много лакше носимо заставу антифашизма и слободарства у Србији, препознати смо у региону и уважени у Европи.“- закључио је Ковачевић.

Председник Светске федерације ратних ветерана (ФМАК) Дан Вито Бергтун рекао је да ништа друго не може да уједини Европу као борба против фашизма. Како је рекао, Хитлер и Мусолони су поражени пре 77 година, али и у Европи данас постоје странке екстремне деснице које нису спремне да прихвате либерална начела.

„Многе одлуке не доносе грађани већ правници, адвокати, бирократе иза затворених врата и они су разлог због чега смо подељени. Треба нам заједнички идентитет који може да нас окупи и да се супротстави порасту једног зла за који смо мислили да га свет више неће видети, Фашисти су се вратили и имамо разлог да будемо забринути“, Уједно је најавио да постоји иницијатива да се следеће године у Београду одржи Генерална Скупштина ФМАК-а чији је и Србија (као сукцесор СФРЈ) оснивач и који су били примљени од стране Јосипа Броза Тита 1951. гоцине. Председник ФМАК-а уручио је плакете генералу Ковачевићу, председнику ФИР-а господину Хантију и медаљу генералном секретару ФИР-а др Улриху Шнајдеру.

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић нагласио је да се не ради довољно да се покаже значај историјсих победа у Другом светском рату, наводећи да је важно да младе генерације знају више о антифашистичкој борби која им донела мир и слободу „Антифашизам је, у целој Европи, па и на Балкану, угрожен као идеја и сви који га бранимо смо нападани“, оценио је Дачић.

Он је додао да „десничарске странке прекрајају историју и покушавају да од злочинаца праве хероје“.

Дачић је оценио да „у сваком парламенту у Европи седи неко ко каже да Јасеновац и Аушвиц нису били страдалишта, већ радни логори, скоро па одмаралишта„.

„За себе могу с поносом да кажем да сам антифашиста и да тражим од других да се тако определе ма којој партији да припадају, јер антифашизам није идеологија већ идеја“, рекао је Дачић.

Генерална секретарка председника Србије Сузана Пауновић, која је скупу присуствовала у својству његове изасланице, истакла је да је овај скуп веома значајан и додала да је „најопаснијии политички тренд у Европи историјски ревизионизам“.

„Неофашизам као свеприсутно поништавање улоге антифашистичке борбе злокобно прети да човечанство повуче у гротло глобалног конфликта невиђених размера“, оценила је Пауновић.

Она је поручила да СУБНОР и све антифашистичке организације имају пред собом још једну битку коју не смеју да изгубе и додала да је то борба против лажи у времену у коме се прекрајају историјске чињенице.

„Наша деца морају знати шта се дешавало на Брегалници и Кајмакчелану и какве то везе има са Сутјеском и Неретвом, Олујом, али и НАТО бомбардовањем Србије“, рекла је Пауновић и додала да ратни ветерани најбоље знају да је то историјски след.

После говора изасланице и генералне секретарке председника Републике, Сузане Пауновић, председник СУБНОР-а генерал Ковачевић уручио јој је плакету у знак захвалност због подршке коју имају од државе, председника Србије, али и ње лично.

У наставку Конференције говорило је преко 30 делегата и на крају је донет и финални документ Конференције, који ће, као и сви говори бити објављен у виду посебне публикације.

Општи је закључак, да без обзира на разлике, морамо деловати заједно и тражити компромисна решења све компликованијих међународних односа.

Историјски тренутак је такав да нам свима над главом стоји мач, те да су борачке организације антифашиста и слободара прве које морају да се уједине, како би дали пример својим Владама и показали да је могуће створити један врли, бољи свет.

Последњег дана Конференције, у протоколарном делу, сви учесници присуствовали су комеморацији полагања венца на Гробљу ослободилаца Београда.

Уз присуство гардиста Војске Србије заједнички венац су полижили: председник ФИР-а Вилмош Ханти, генерални секретар Др. Улрих Шнајдер, председник ФМАК-а Дан Вито Бергтун и председник СУБНОР-а Србије генерал–мајор Видосав Ковачевић. Остали судионици положили су по једну ружу код меморијала „Вечна ватара“.

Нарочито занимљив део програма био је обилазак Војног музеја на Калемегдану који поседује артефакте од прве године Нове ере, закључно са НАТО бомбардовањем. Заиста импресивна поставка, која је побудила радозналост и држала пажњу свих присутних.

У неформалним разговорима са судионицима, једнодушна је оцена да је ово била веома успешна Конференција те да у своје земље носе изузетне утиске, како о радном, тако и о њеном церемонијалном као и неформалном делу.

Посебну захвалност дугујемо Др. Улриху Шнајдеру, генералном секретару ФИР-а и председнику Европске федерације антифашиста Вилмошу Хантију као и кабинету председника Србије за помоћ и подршку ове успешно одржане конференције.

23-25.10.2022.