Алексинац: ПОСЕТА ЦРВЕНОЈ РЕЦИ

Делегација Удружења бораца народноослободилачких ратова општине Алексинац посетила је 25. октобра Црвену реку, код Беле Паланке како би одала пошту погинулим јунацима Тимочке дивизије, који су крајем октобра и почетком новембра 1915. године на Шпајској коси бранили одступницу Српској војсци преко Албаније од напада бугарске војске која је ушла у рат на страни Аустроугарске. У томе су потпуно успели, али 52 војника је погинуло, међу њима 14 војника из општине Алексинац.

Мештани су погинуле војнике сахранили, а 1936. године створени су услови да се њихове славне кости ексхумирају и сахране у заједничку костурницу у цркви св. ,,Кирила и Методија“ у Црвеној Реци. На зиду унутар цркве постављена је спомен плоча са именима погинулих војника, а пригодна спомен плоча постављена је и у порти цркве.

Домаћини Алексинчанима били су ученици и наставници ОШ ,,Јован Аранђеловић” на челу са директором Зораном Пешићем и вероучитељем Славишом Тасићем. Ученици су положили букете цвећа заједно са делегацијом из Алексинца. Затим су заједно обишли и музеј школства смештен у црквеној згради.

25.10.2022.