Кнић (Бумбарево Брдо): СЛОБОДАРСКА ГРУЖА ПАМТИ

После успешног ослобођења Крагујевца, јединице НОВЈ у садејству са јединицама 233.дивизије Црвене армије кренуле су према Краљеву. Немачке снаге потпомогнуте домаћим издајницима запоселе су линију Гружа-северне падине Котленика, село Бресница-Прељина-Видова. Непосредну одбрану организовала је 7.СС дивизија „Принц Еуген“, позната по злу чији су делови предходно бранили Крагујевац.

У незадрживом нападу 25. октобра 1944. године ослобођен је Кнић док су јединице Драже Михајловића отпочеле повлачење према Босни. Тешке борбе вођене су на Бумбаревом Брду где су непријатељу нанети огромни губици.

Поводом 78.годишњице ослобођења Кнића и Груже у Другом светском рату, Општински одбор СУБНОР-а Кнић организовао је полагање венаца и одавања поште погинулим борцима НОВЈ и Црвене Армије на спомен обележја. Венце су положиле делегације локалне самоуправе, СУБНОР-а Србије, Шумадије, Крагујевца и Кнића и чланови породица бораца НОВЈ.

О догађајима из овог периода, присутне је упознао председник Општинског одбора СУБНОР-а Кнић Иван Б. Несторовић истакавши значај антифашистичке борбе. Испред СУБНОР-а Србије, присутне је у име председника, генерала Ковачевића и Председништва поздравио потпредседник, академик пук Жељко В. Зиројевић истакавши: „да се из сећања нашег народа никада неће избрисати борци против фашизма, слободари. Покушаји прекрајања историје, ревизија и величање оних који су окрвавили руке од свог народа, који су стајали уз бок немачким фашистима и издали своју земљу, неће проћи. Србија је увек била на правој страни, страни антифашизма, слободе и патриотизма и покушаји да је са тог пута склоне, никада неће проћи. Ми смо достојни славних предака. Гружа се увек поносила још из доба Карађорђа, преко Милоша па до данашњих дана.“

Венци су такође положени на споменик партизанима у дворишту ОШ „Вук Караџић“ у Книћу. Поменути споменик је обновио СУБНОР из својих личних средстава.

25.10.2022